riasztások

2021.01.25. 15:00

Tárold elővigyázatosan a tüzelőt! Néhány szabály betartása megelőzi a bajt

Pár hét leforgása alatt négy olyan riasztás miatt vonultak a zalai tűzoltók, amikor a kazánhelyiségben vagy éppen a fatárolóban kapott lángra az ott tárolt tüzelő.

ZH

A katasztrófavédelmi igazgatóság beszámolója szerint Felsőpáhokon és Pákán családi házat is veszélyeztetett a tűz, míg Teskándon és Kisgörbőn melléképület gyulladt ki, pedig kis figyelemmel az ehhez hasonló esetek elkerülhetők.

A fűtési szezonban az éghető anyagok tárolási szabályainak betartására kiemelten figyelni kell. Évente többször fordult elő, hogy összehordott tűzifa gyulladt meg a kandalló, kazán mellett, és emiatt kérték a tűzoltók segítségét.

Az ilyen esetek megelőzésére néhány egyszerű szabályt kell betartani. Fűtési szezonban az összes tüzelőt ne a kazánházban, illetve ne abban a helyiségben tároljuk, ahol a fűtőberendezés van! Javasolt csak olyan mennyiségű tüzelőt itt elhelyezni, ami a folyamatos égést pár órán át biztosítani tudja, de ezt is nagyobb távolságra a kazántól, kandallótól.

Tartsuk tisztán a fűtőberendezések környezetét, a közelükből távolítsuk el a gyúlékony anyagokat! Éghető padozatú he­lyiségben a tüzelőberendezés ajtaja elé fémből készült parázsfelfogót kell elhelyezni, ez megakadályozza, hogy a kihulló parázs, kipattanó szikra bajt okozzon. E szabályokat figyelmen kívül hagyva előfordulhat, hogy a ház lakói későn észlelik a lángokat, és a tűz átterjedhet az épület többi részére.

Mindezek mellett fontos, hogy csak megfelelő minőségű tüzelőanyagot használjunk, az elégetése után a salakot, hamut csak teljesen lehűtött állapotban az erre a célra szolgáló fémedénybe, a kijelölt salak­tárolóba helyezzük el.

A biztonságot szolgálja, életet menthet, ha a tüzelőberendezések környezetébe szén-­monoxid-, illetve füst­érzékelő készüléket helyezünk el. Ezek időben jelzik a fűtőberendezés hibás működését, a kezdődő tüzet.

Kiemelt képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában