Valótlan tartalmú üzenetekkel hitegetett

2020.12.04. 17:49

Kamu házvétellel verte át a barátját a zalamerenyei férfi

Barátját verte több százezer forinttal a fiatal férfi, ügyében nemrég emeltek vádat. A most 36 éves zalamerenyei férfi 2016-2017-ben Észak-Írországban ismerkedett meg kint élő honfitársával. Barátság alakult ki közöttük, így kiderült, hogy büntetett előéletű a zalai férfi, aki megtudta, hogy barátja idehaza ingatlant vásárolna.

Arany Gábor

Fotó: Shutterstock

A zalamerenyei férfi 2019 júniusában hazaköltözött, és családjával a falujában telepedett le. A férfi idehaza nem helyezkedett el, semmilyen jövedelme nem volt, így a megélhetése őszre már veszélybe került. Ekkor szerzett tudomást arról, hogy a szomszédjában lévő ingatlan eladó, amiről kiderült, hogy Görögországban élő osztrák állampolgáré, aki a karbantartásával, fenntartásával a faluban lakó német állampolgárt bízta meg. Őt kereste fel a merenyei férfi 2019. október 23-án, hogy tájékozódjon. Mint a megbízott elmondta neki, az ingatlant 3000 euróért kínálják eladásra, de részletfizetés nem lehetséges, a vételárat egy összegben kell kifizetni. Csak ennek megtörténte után kerülhet sor az adásvételi szerződés megkötésére.

A fiatal férfinak pénzre volt szüksége, ezért az ingatlanról beszámolt barátjának, de mivel tisztában volt vele, hogy ő ekkora összeggel nem rendelkezik, a valóságot elhallgatva előle elhitette vele, hogy a megbízott beleegyezett a részletfizetésbe. A külföldön élő férfi érdeklődését felkeltette az ajánlat, ezért megbízta barátját, hogy az ingatlan adásvételekor járjon el helyette, a szerződést kösse meg, illetve a számára átutalt törlesztőrészleteket haladéktalanul adja oda az ingatlantulajdonos megbízottjának.

A zalamerenyei férfi – akit kizárólag a pénzszerzés motivált – elvállalta a feladatot, majd, hogy szándékát leplezze, barátját folyamatosan messenger üzenetekben valótlanul arról tájékoztatta, hogy az ingatlan adásvétele folyamatban van, holott annak érdekében semmilyen lépést nem tett. Ennek ellenére 2019. november 8-án az állította, hogy „most végzett az ügyvédnél a foglaló szerződéssel”. Három héttel később és pár napra rá is megerősítette, hogy „a részlet rendezve van”. Újabb néhány nap elteltével fényképeket küldött azzal a szöveggel, hogy „ott vannak az ablakaid”, míg január 2-án már azt állította, hogy „mennek a munkások hozzád”.

A félrevezetett férfi 2019. október 31. és 2020 január 20. között közel 550 ezer forintot utalt át a barátjának a házzal kapcsolatos állítólagos kiadásokra. Fizetett a törlesztőrészletekre, de még az energetikai tanúsítványra is. A pénzt azonban a zalamerenyei férfi nem a megállapodásban foglaltakra költötte, hanem felélte. Mivel a vevő többszöri sürgetésére sem kapta kézhez az ingatlannal kapcsolatos iratokat, gyanakodni kezdett, ezért felkutatta, és áprilisában személyesen kapcsolatba lépett az ingatlantulajdonos megbízottjával, aki megerősítette, nem vett át pénzt a zalamerenyei férfitől.

A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba tájékoztatása a szerint a történtekre tekintettel a Nagykanizsai Járási Ügyészség csalás bűntette miatt emelt vádat a zalamerenyei férfi ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában