Bűnözők a kibertérben

2020.11.27. 14:00

A rendőrségi beszámoló szerint Lenti biztonságos maradt

A korábbi tenden­ciáknak megfelelően tavaly is csökkent a regisztrált bűncselekmények száma a Lenti Rendőrkapitányság illetékességi területén. A határ menti város élhető, biztonságos település.

Korosa Titanilla

A tavaszi Zebra-terv akcióval a gyalogosok biztonságára hívták fel a figyelmet

Forrás: Zalai Hírlap / Archív

Fotó: Korosa Titanilla

A kapitányság által az önkormányzat elé terjesztett beszámolóból kiderül: az előző évi adatokhoz képest a regisztrált bűncselekmények száma a kapitánysághoz tartozó településeken 307-ről 235-re, a városban pedig 105-ről 92-re csökkent 2019-ben.

A közterületeken elkövetett bűncselekmények számában kis mértékű emelkedés tapasztalható (a 2018-as 35 után 2019-ben 37). A kiemelten kezelt bűncselekmények száma Lentiben 46-ról 43-ra csökkent, a környéket is figyelembe véve viszont 107-ről 123-ra nőtt. A háttérben a rongálások, lopások számának emelkedése (67-ről 81-re) áll. A bűncselekmények többségét az alkalmi lopások teszik ki, a fókuszban a mobiltelefon, a pénztárca és a kerékpár áll. Kis számban előfordulnak trükkös lopások is, mikor az elkövetők tudatosan választanak ki és vezetnek félre idős embereket.

A tavaszi Zebra-terv akcióval a gyalogosok biztonságára hívták fel a figyelmet
Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap / Archív

Továbbra is a vagyon elleni bűncselekmények teszik ki az összes eset több mint 70 százalékát. A testi sértések és súlyos testi sértések száma 18-ról 19-re emelkedett, garázdaság bűntette miatt pedig két éve 15, tavaly 17 esetben jártak el a rendőrök. Lentiben 13-ról 8-ra csökkent a testi sértések száma, garázdaságot 2018-hoz hasonlóan 10-szer követtek el.

Lentiben egy lakásbetörést említ a beszámoló, a térségben viszont duplájára, 9-re nőtt ez a szám. Az elkövetés ideje napszakot tekintve változatos, a módszerek közt az ajtó befeszítése vezet. A tettesek főként pénzt és műszaki cikkeket vittek el. Tavaly rablás, kifosztás miatt nem folyt eljárás a kapitányságon, zsarolás miatt pedig egyszer kellett eljárni.

Rongálás, csalás, továbbá kis számban kábítószerrel, illetve új pszichoaktív anyaggal való visszaélés is előfordult 2019-ben. Egyre gyakrabban találkoznak a rend őrei a kibertérben elkövetett bűncselekményekkel is, csalók, zaklatók bújnak előszeretettel a világháló névtelensége mögé.

A baleseti statisztikára is kitér a tájékoztató: a kapitányság területén az elmúlt évben 38 személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt, öttel több, mint az előző évben. A balesetek közül 2 volt halálos kimenetelű, 15 súlyos, 21 könnyű sérüléssel végződött.

Az illegális migrációra vonatkozó információkat is tartalmaz a beszámoló. Eszerint a lenti kapitányság illetékességi területén a földrajzi elhelyezkedése miatt az illegális migráció alig mérhető, a terület ugyanakkor az embercsempészek számára tranzitútvonalként számításba jöhet, ám e tevékenység jórészt a szomszédos rendőrkapitányság területén áthaladó autópályán, főútvonalon bonyolódik. Az illegális migráció visszaszorítása érdekében a lenti rend­őrök rendszeresen mélységi migrációs ellenőrzéseket hajtanak végre, illetve ellenőrzik a fő közlekedési útvonalat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában