Vádemelés

2020.08.17. 14:37

Húsz év után buktak le a nagykanizsai pénzváltók (videó) – Frissítve

Mondhatni, évtizedek óta működtette illegális pénzváltóját az két férfi, aki ellen a napokban emeltek vádat.

Arany Gábor

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Korábban a megyei rendőr-főkapitányság arról adott hírt, hogy a nyomozók 2019. január 29-én 10 órakor érték tetten a két férfit, aki Nagykanizsán, az Erzsébet térhez közeli áruház bejáratánál több éve illegálisan váltott valutát. A rendőrök a nagykanizsai 56 éves L. János és a szintén helybeli 62 éves H. Imre ruházatát, gépkocsiját, valamint otthonát átvizsgálták, ennek során közel 100 millió forint, valamint nagy értékű külföldi valuta került elő, összesen 154 millió forint értékben, amit lefoglaltak. A két férfi ellen jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.

A minap elkészült, és a megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba által ismertetett vádiratból kitűnik, hogy a két nagykanizsai férfi az 1990-es évek vége óta rendszeresen és üzletszerűen folytatta külön-külön pénzváltási tevékenységet először a nagykanizsai Erzsébet téren, majd a 2000-es évektől a Dél-Zala Áruháznál, az áruház bejáratánál. Tevékenységük a városban köztudott volt, helybeliek és az átutazók szájhagyomány útján, illetve ismerősökön keresztül jutottak el a két férfihoz, aki az engedéllyel rendelkező pénzváltóknál kedvezőbb feltételekkel dolgozott. A két illegális pénzváltó az ünnepnapok kivételével hétfőtől szombatig, lényegében a boltok nyitva tartási idejéhez igazodva ténykedett. A férfiak a pénzváltás során használt bankjegyeket kisebb részét a ruhájukba tartották, nagyobb részét pedig a közelben leparkolt Toyota Land Cruiser, illetve Volkswagen Passat gépkocsijukban helyezték el. Ezért a pénzváltást esetenként ott bonyolították le.

A két férfinak ebben az időszakban más, főállású munkahelye nem volt, jövedelmük nagy része a pénzváltásból, a különféle valuták – jellemzően euró, horvát kuna, svájci frank, angol font, amerikai dollár, de előkerült svéd korona is – vételi és eladási árfolyama közötti különbségből eredő nyereségből származott. A pénzváltók semmilyen, a Magyar Nemzeti Bank engedélyéhez kötött tevékenység végzésére jogosító engedéllyel nem rendelkeztek, magánszemélyként nem is kaphattak volna ilyen engedélyt, továbbá hitelintézet, kiegészítő pénzügyi szolgáltatás végzésével foglalkozó közvetítő alkalmazottjai sem voltak. Így az üzletszerű pénzváltást a törvényben előírt engedély nélkül végezték.

A két férfi ellen az egerszegi járási ügyészség emelt vádat jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt.

Fotó: Illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában