Emberölés

2020.07.14. 13:52

Életfogytig tartó fegyházra ítélték azt a hajléktalan férfit, aki a zalaegerszegi parkerdőben megölte élettársát

Életfogytig tartó fegyházra ítélték a Zalaegerszegi Törvényszéken kedden azt az 51 éves, erőszakos, többszörös visszaesőnek minősülő hajléktalan férfit, aki tavaly nyáron a megyeszékhelyi parkerdőben megölte az élettársát.

Arany Gábor

Fotó: Shutterstock

A különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolt B. Tibor különös visszaesőnek is számít tekintettel arra, hogy 1996. december 26-án megölte mozgássérült apját és annak élettársát, amiért életfogytiglani fegyházra ítélték azzal, hogy csak 20 év elteltével bocsátható feltételesen szabadlábra, ez 2017. június elején megtörtént. A következő évben, 2018 januárjában a zalaegerszegi hajléktalanszállón ismerkedett meg a későbbi áldozattal, egy huszonéves nővel, közöttük szerelmi viszony szövődött, egymásra élettársként tekintettek, mindketten italozó, hajléktalan életmódot folytattak. Ha az időjárás engedte, a szabadban, a parkerdőben töltötték az éjszakákat.

Tavaly, 2019. június 14-én a férfi és élettársa napközben Zalaegerszegen városszerte bolyongott, velük tartott egy másik hajléktalan is. Az esti órákig 6 liter bort fogyasztottak el, ittas állapotba kerültek. Hét óra után a Tesco áruház parkolójától elindultak a parkerdő felé. A nő részegsége miatt nehezen közlekedett, ez dühítette élettársát, és ütlegelni kezdte őt, aki emiatt a jajgatott, majd leült, lefeküdt a fűbe. Élettársa ettől még indulatosabb lett, és a fekvő nő fejét rugdosta, taposta, amit látva egy járókelő rá is kiabált B. Tiborra. Ezután elindultak alvóhelyükhöz, ám közben a férfi többször bántalmazta a továbbra is botladozó nőt, aki ettől megint földre került. Ezt látva hajléktalan társuk segítségért indult, B. Tibor pedig dühében megint rátámadt a nőre, ütötte, nyakára lépett, majd hosszasan szorította a nyakát. Ivócimborájuk rövid idő után segítség nélkül tért vissza, ekkor a nő már a hátán feküdt, B. Tibor a közeli padon ült, s azt kérte a másik férfitól, hogy hagyják az élettársát, aludni. Másnap a két férfi elindult a városba, találkoztak néhány hajléktalan ismerősükkel, akikkel közölték, Niki meghalt, de mást nem mondtak. Annyit tettek hozzá, a kutyasétáltatók majd megtalálják, nincs ezzel tennivalójuk.

Az ítélet indoklásában dr. Gergye Tamás bíró kitért arra, hogy B. Tibor az eljárásban többször megváltoztatta vallomását. Azt elismerte, hogy bántalmazta élettársát, de azt végig tagadta, hogy halálát okozta volna. Nos, a szakértői vélemény 89 külsérelmi nyomot rögzített a nő testén. Az elszenvedett bántalmazásban súlyos belső sérüléseket, vérzéseket is szenvedett, például mája oly mértékben roncsolódott, hogy az önmagában is halált okozott volna. Életét azonban nem ez oltotta ki, mert B. Tibor rálépett a nő nyakára, amit tornacipője nyoma is bizonyított, majd pedig közepes erővel kitartóan megszorította a nyakát, fulladását okozva ezzel.

A férfi védekezésben először a velük italozó férfira akarta adni az utat, hogy ő bántalmazta a nőt, azért halt meg. Később hatfős társaságról beszélt, akik megverték az élettársát, de ő ebben nem vett részt. Arról is beszélt, gyógyszeres borral leitatták nem emlékezik semmire, csak arra, hogy nem ölte meg az élettársát.

A különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt elmarasztalt B. Tibor feltételesen nem bocsátható szabadon. Az ítélet nem jogerős, az ügyész elfogadta a határozatot, vádlott és védője téves tényállás megállapítása miatt, illetve felmentés érdekében fellebbezett.

Kiemelt képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában