Vádemelések

2020.06.02. 07:00

Kibúvót kerestek a végrehajtás alól

Kibúvót kerestek a bírósági végrehajtás alól, nemrég két ilyen ügyben is vádat emeltek.

Arany Gábor

Fotó: Shutterstock

A megyei főügyészség sajtó­szóvivője, dr. Pirger Csaba közölte: egy 57 éves keszthelyi nő ellen közel 50 ezer forintos tartozás és járulékai megfizettetésére bocsátott ki a bíróság végrehajtási lapot tavaly március 14-én. A végrehajtó figyelmeztette a nőt, hogy nemfizetés esetén további értesítés nélkül ingóság lefoglalására is sor kerülhet. Ez meg is történt: 2019. április 15-én a végrehajtó lefoglalta a nő Skoda Fabia személygépkocsiját. Az erről szóló jegyzőkönyvet a posta három nappal később próbálta meg kézbesíteni az asszonynak, sikertelenül, ám a jegyzőkönyvet április 23-án reggel az asszony a keszthelyi postahivatalban átvette.

Tartalmát megismerve két és fél órával később a hévízi kormányablaknál ajándékozási szerződést nyújtott be, amely szerint a gépkocsi a lánya birtokába került. Mivel a végrehajtó foglalási jegyzőkönyve még ugyanezen a napon, de az ajándékozási szerződés benyújtását követően érkezett meg a járási hivatalhoz, a foglalás tényét a nyilvántartásba bejegyezni már nem tudták. Az asszony ellen zártörés bűntette miatt emelt vádat az ügyészség.

A másik, szintén vádemelésig jutott történet 2017 novemberére nyúlik vissza. Egy 54 éves petriventei férfi Daewoo Nexia személygépkocsiját lefoglalta a bírósági végrehajtó, és intézkedett a gépjármű forgalomból való kivonásáról is. 2018. április 25-én pedig felszólítást küldött a gépjármű beszállítására a végrehajtói irodába. Erre a petriventei férfi nem reagált, és azt sem közölte a végrehajtóval, hogy az autó a motor hibája miatt 2017 júniusa óta egy veszprémi telephelyen van.

Ráadásul a gépkocsit decembertől eladásra hirdette az interneten. Egy kallósdi férfi alkatrésznek kívánta megvenni, nem tudva arról, hogy a gépkocsi lefoglalás alatt áll. Az üzlet megköttetett, az autó 70 ezer forintért gazdát cserélt. A járművet később, június közepén a rendőrség foglalta le a vevőnél. Ekkor kiderült, hogy a gépkocsira egy másik Daewoo személyautóra kiadott rendszámot szereltek fel, a motort és a motortérben lévő alvázszámot kicserélték. Ez utóbbiak miatt a keszthelyi rendőrség a vevő ellen büntetőeljárást indított. A petriventei férfi ellen zártörés miatt emelt vádat az ügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában