Csalás bűntette

2020.04.25. 10:00

Jogtalanul magának utaltatta az osztrák családi pótlékot egy vonyarcvashegyi férfi

Több ezer eurót csalt ki az osztrák adóhatóságtól családi pótlékot és gyermeknevelési támogatást igényelve egy vonyarcvashegyi férfi.

Arany Gábor

Fotó: pixabay.com

A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba közölte: a harmincas éveiben járó férfi 2010 és 2017 között Ausztriában dolgozott munkaviszonyban, így jogosulttá vált kiskorú gyermeke után családi pótlék és gyermeknevelési támogatás igénybevételére. A házasságuk felbomlását követően a kisfiút a volt feleség nevelte saját háztartásában.

Az apa 2015. november 15-én Wiener Neustadt- Neukirchen adóhivatalában kérelmezte, hogy a kiskorú gyermek után igényelhető családi pótlékot és gyermeknevelési támogatást az Ausztriában vezetett bankszámlájára utalják, azt a látszatot keltve, hogy a pénzt a jogosultnak, a volt feleségének továbbítja. Az adóhivatal 2016 márciusában hiánypótlásra szólította fel az apát, aki volt felesége nevében olyan hamis igazolást nyújtott be, amelyben az állt, hogy ő a közös gyermekük javára havonta 20 ezer forint gyermektartásdíjat utal. Az adóhivatal 2009 decemberétől a 2016. decemberig terjedő időszakra 9400 eurót, közel hárommillió forintot utalt át a férfi által megadott számlára. Az apa a pénzt nem továbbította, hanem sajátjaként használta fel.

Mindebben segítségére volt a férfi élettársa, aki párja kérésére a volt feleség helyett és nevében írta meg az adóhivatal felhívásának megfelelő levelet, hogy a családtámogatást a férfi bankszámlájára utalják. Az élettárs tudta, hogy milyen iratokat kell elkészíteni a családtámogatás folyósításához, és ezeket a volt feleség nevében, illetve helyette írta alá. Az ügyben feltárt tények alapján a keszthelyi járási ügyészség csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában