bíróság

2019.11.14. 14:04

Embercsempészeket ítéltek el Zalaegerszegen

Szervezetten csempésztek külföldre az Európai Unióban való tartózkodáshoz megfelelő okmányokkal nem rendelkező személyeket azok a vádlottak, akiknek az ügyében csütörtökön hozott ítéletet az egerszegi törvényszéken dr. Gergye Tamás bíró.

Arany Gábor

Fotó: Shutterstock

A harmincas éveiben járó, Budapesten élő marokkói férfi és tunéziai társa 2016 márciusában határozta el, hogy gépkocsikat vásárolnak és Magyarországról Ausztriába, illetve Olaszországba szállítanak olyan, magyar, főleg a bicskei menekülttáborban élő személyeket, akiknek ehhez nem voltak okmányaik. A szervezésbe, irányításba hamarosan bekapcsolódott egy afgán férfi is. Az üzlet március végén indult be és május 10-ig 16 alkalommal indultak útnak, esetenként 7- 8 Nyugatra vágyó külföldit szállítottak, de előfordult, hogy 33-an zsúfolódtak be a járműbe, és a fuvarokért fejenként 150-300 eurót kértek. A határon átkelve az utasokat többször rövid időn belül elfogták az osztrák rendőrök, de még így is sokuknak sikerült továbbutazni Ausztriában. Az embercsempészek olyan zárt furgont is használtak, aminek rakterében ülőhelyek nem voltak, az emberek ablak híján levegőhöz is alig jutottak. Az első alkalommal az Iveco teherautó raktérben utazók közül legalább húsz átjutott a határon és a rendőrök sem fogták el őket. A következő fuvarban, már 33 illegális migráns zsúfolódott össze a raktérben, így indultak el Budapestről Ausztria felé az M1-es autópályán. Az utazás biztosítására a marokkói embercsempész személykocsival ment a zárt teherautó előtt, amelyik azonban Ács térségében defektet kapott, ezért a közeli parkolóban megálltak. Ekkor a külföldre készülő utasok elmenekültek, őket később a rendőrök elfogták. Az embercsempész afgán férfi még a teherautónál került rendőrkézre, marokkói társát röviddel később Budapesten fogták el, míg a teherautó tunéziai sofőrje külföldre szökött, őt az olasz hatóságok tartóztatták le.

Az eljárásban azt sikerült bizonyítani, hogy a vádlottak ténykedésük néhány hete alatt legalább 62 személyt, férfiakat, nőket, gyerekeket, néha egész családokat, főleg afgán állampolgárokat próbáltak átcsempészni a határon. A vádlottak részben beismerték bűnösségüket, ám az afgán férfi tagadta a vádakat. Elfogása után azt állította, hogy nem segített embereket csempészni, ő is csak egy volt a menekültek közül, ám épp az utasok vallottak ennek ellenkezőjéről. No meg a telefonhívások, a járművek mozgása, a kamerafelvételek, és egyéb, titkosszolgálati módszerekkel szerzett adatok is cáfolták védekezését.

A férfiakat folytatólagosan, társtettesként, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett embercsempészet miatt ítélték el. A marokkói férfi hét, két társa hat év börtönt kapott, a negyedik, egyiptomi állampolgárságú férfit bizonyítottság hiányában felmentették. Utóbbi és a hat évre ítélt tunéziai férfi esetében az ítélet jogerős, míg a marokkói férfi 3 nap gondolkodási időt tartott fenn, afgán társa pedig fellebbezett a döntés ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában