hamis tanúzás

2017.10.13. 09:55

Zalaegerszeg: Hamis tanúzás miatt jogerősen is elítélték!

Hamis tanúzás miatt jogerősen is elítélték felfüggesztett szabadságvesztésre a ZTE FC biztonsági igazgatóját.

Arany Gábor

A Zalaegerszegi Törvényszéken október 13-án, pénteken hozott döntés szerint első fokon az egerszegi járásbíróságon megalapozottan marasztalták el P. Károlyt, mert büntetőügyben hamisan vallott. A történet kezdete a 2013. február 9-én lejátszott ZTE FC – Fehérvár FC focimeccshez nyúlik vissza. A meccs kezdete után röviddel a lelátón balhé tört ki, ezért a rendőrök beavatkoztak. Ezt látva 15-20 fős csoport kezdett kiabálni, köztük Cs. Zsolt, aki az elfogottak kiszabadítására buzdította társait. A szurkolókat rendőrök gázspray-vel fékezték meg, és a hangadó Cs. Zsoltot elfogták, büntetőeljárás indult ellene.

Ebben kétszer tanúként hallgatta meg a bíróság P. Károlyt is, a ZTE futballstadion biztonsági igazgatóját, aki a hamis tanúzás következményeire való figyelmeztetés után úgy nyilatkozott, szemtanúja volt a konfliktusnak. Állítása szerint ezt észlelve odament Cs. Zsolthoz és elvezette, ezért nem buzdíthatott a rendőrök elleni támadásra. Ez ellentmondott Cs. Zsolt és több más tanú vallomásának és a Cs. Zsolt ügyében végül jogerősen megállapítottaknak. A szurkolót 2015 májusában jogerősen 240 óra közérdekű munkára ítélték. A biztonsági igazgató ellen eljárás indult a hamis tanúzásért és ezért az egerszegi járásbíróság tíz hónap, végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélte. Ez ellen vádlott és védője fellebbezett megalapozatlanságra, iratellenességre hivatkozva. A másodfokú tárgyaláson a védő, dr.. Slezák József egyebek mellett a rendőri tanúvallomások ellentmondásait kifogásolta. P. Károly pedig kijelentette, az ügy szempontjából lényeges körülmény illetően nem állított valótlant, az esetleges pontatlanságokat az eltelt idővel magyarázta. Érveiket azonban a törvényszék dr. Magyar Károly vezette tanácsa nem fogadta el, és az első fokú ítéletet helyben hagyta. Az indoklásban elhangzott, P. Károly lényeges körülményről vallott hamisan, állításai ellentmondtak a mérkőzés után rövid idővel később kihallgatott tanúk és Cs. Zsolt vallomásainak. Slezák József a határozat kihirdetése után közölte, további jogorvoslatot keresnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában