Hóhelyzet

2018.12.15. 13:00

Beborította a hó Zala megyét!

Az egész nap folyamán, megyeszerte számíthatunk havazásra.

zaol.hu, Katasztrófavédelem

Fotó: Tamás Niki

A nappali csúcsértékek 0, -1 Celsius-fok között alakulnak. Megnövekedett felhőzettel, időnként erős délkeleti széllökésekkel telik a szombati nap, áll a met.hu előrejelzésében.

A hófúvás veszélye miatt Zala megye mellett Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, és Veszprém megyére adták ki az elsőfokú figyelmeztetést.

Vasárnap enyhülés várható, előbújik a Nap. Nem kell számolnunk havazással sem. Gyenge lesz a légmozgás, jelentősen csökken a felhőzet. Előreláthatóan az értékek -5 és 1 fok között ingadoznak majd.

Hétfőn azonban ismételten havazásban bővelkedhetünk. Így az ünnepek közeledtével felmerül a kérdés: vajon fehér karácsonyunk lesz?

Fontos!

Kisebb-nagyobb intenzitással havazik Zala megye teljes területén. Az eddig kialakult hóréteg vastagsága 5-10 cm közötti. Az utak jellemzően sónedvesek, helyenként – főleg a mellékutakon – latyakosak, illetve hókásásak. A kialakult helyzet jóval nagyobb odafigyelést igényel a közlekedőktől. A délutántól a megerősödő szél helyenként hóátfúvásokat okozhat a megye útjain – áll a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatójában.

Fokozott óvatossággal és csak az út és látási viszonyoknak megfelelően és a téli időjárásra megfelelően felkészített járművekkel közlekedjenek. A téli gumival felszerelt járművekkel biztonságosabban lehet közlekedni a téli útviszonyok között. Az autóba tankoljanak a szokásosnál több üzemanyagot és vigyenek magukkal feltöltött mobiltelefont.

Arra is fel kell készülni, hogy az autó elakadhat, ezért hasznos lehet egy plusz kabát, vagy akár takaró is az autóban, valamint némi étel és ital. Indulás előtt. Tervezzék meg az utazást mielőtt elindulnak, tájékozódjanak az út és meteorológiai viszonyokról a met.hu és utinform.hu weboldalakon. Hasznos segítség a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság okostelefonokra, valamint táblagépekre kifejlesztett, országosan és ingyenesen elérhető veszélyhelyzeti tájékoztató rendszere a VÉSZ.

Olvasóink is megörökítették a látványt

Tóth Anna Várvölgyön készített felvételt:

Fotó: Olvasó

Cseke Ferenc Lentiből küldött képet:

Fotó: Olvasó

Nemesrádón 15 cm hó esett – fűzte hozzá fotójához Csertő Tímea:

Fotó: Olvasó

Nagy Ármin Zalaegerszegről küldte, ahol nagyjából 10 cm-es hótakaró borít mindent:

Fotó: Olvasó

Reggeli csoda Cimpóhegyen – fűzte hozzá fotóihoz Tamás Niki:

Fotó: Olvasó
Fotó: Tamás Niki

Zalalövőn is körülbelül 10 centi hó esett – írta képeihez Radics Xénia Judit.

Fotó: Olvasó

Van saját fotód amit megosztanál? Küldd el nekünk a [email protected] e-mail címre!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában