Meteorológia

2022.05.13. 07:36

Zivatarveszély! Figyelmeztetést adtak ki Zala megyére is

Az ország nagyobb részén több órára kisüt a nap, de határozottabb tisztulás a délután második felében kezdődik északnyugat felől.

zaol.hu

Forrás: Illusztráció: Varga György / MTI

Több helyen számíthatunk záporra, zivatarra, azonban így is lesznek olyan területek, amelyek szárazon maradnak. A szél mindenütt északnyugatira fordul, és élénk, időnként erős lökések is kísérhetik. Zivatarok környezetében viharos szélrohamokra is számítani lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 32 fok között valószínű. Késő estére általában 15 és 20 fok közé hűl le a levegő. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki Zala megyére zivatarveszély miatt. Az esti, késő esti órákra jelentősebben csökken a csapadékhajlam. A zivatarokat viharos széllökés (általában 60-90 km/h), jégeső (keleten akár 2 cm fölött), lokálisan nagyobb mennyiségű csapadék (>10-20 mm) kísérheti.

Forrás: OMSZ

Orvosmeteorológia 

Gyenge hidegfronti hatás terheli szervezetünket. A megfigyelések szerint ilyenkor a szív-és érrendszeri betegeknél mellkasi fájdalom, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, valamint a stroke kialakulásának kockázata is magasabb lehet. A frontra érzékenyeknél általános tünetként fejfájás, vérnyomás-ingadozás, szédülés jelentkezhet, valamint az epileptiform rosszullétek gyakorisága is megnőhet, a krónikus betegségek tünetei (ízületi fájdalmak stb.) is felerősödhetnek - írja a Köpönyeg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!