Nem árt az óvatosság

2022.01.25. 06:50

Sónedves utakra ébredtünk Zala több pontján

Az elmúlt napokban megyénkben is megmutatta magát a tél szebbik, de macerásabb arca. A kevés hó fennakadást nem okozott a közlekedésben, de feladatot adott az illetékeseknek.

AHZS, SZJ, BB

Látványnak is szép és a közlekedésben sem okozott nagy zavarokat Fotó: Katona Tibor

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Zala megyei igazgatóságának ötven speciális járműve dolgozik ezekben a napokban a zalai utakon, hogy síkosságmentesítse, szükség szerint érdesítse az útburkolatokat. 

 

Mórocz József megyei igazgató lapunknak beszámolva elmondta: szerencsére kevesebb csapadék esett a hétvégén, mint ami az időjárás-előrejelzések alapján várható volt, de így is három műszakban dolgoznak közel 360 munkatárssal. Súlyos balesetek nem történtek, vasárnapról hétfőre virradóra 2-3 autó nem tudott az úttesten maradni – ezek vezetői az útviszonyokat nem vették figyelembe a sebesség megválasztásakor. 

 

Mórocz József hozzátette: többnyire éjszaka és hajnalban van nagyobb szükség a beavatkozásra az utakon, ekkor mínusz 8 fok felett nátrium-­kloridot szórnak, ha azonban hidegebb van, homokkal, zúzalékkal biztosítják az érdességet. A téli időszakban körülbelül 6000 tonnányit raktároznak mindezekből, a készleteket folyamatosan pótolják. 

 

A zalai közutasok 1860 kilométernyi közutat tartanak karban, hogy biztonságos közlekedésre alkalmas legyen. Az igazgató a figyelmes vezetésre hívta fel a figyelmet, különösen a hidak és egyéb közúti műtárgyak, illetve az erdős területek esetében, hiszen itt többször is újra visszafagyhat az úttesten lévő nedvesség. 

 

Zalaegerszegen a Városgazdálkodási Kft. már múlt pénteken megkezdte a síkosságmentesítést – mondta el Kovács Mihály, az önkormányzati cég főkertésze, hozzátéve: feladatuk a tereplépcsők, a kerékpárutak, a buszmegállók és a járdák takarítása. A járdák közül azonban csak a szabad vezetésű szakaszokat kell takarítaniuk, a magántulajdonú ingatlanok előtt a síkosságmentesítés a lakó feladata. Az önkormányzat köztisztasági rendelete előírja, hogy az ingatlan tulajdonosa vagy használója köteles gondoskodni az ingatlan előtti közterület (járda, zöldsáv stb.) úttestig terjedő területének gondozásáról, a hó eltakarításáról, a terület síkosságmentesítéséről, szükség esetén naponta többször is. A rendelet azt is kimondja, hogy a síkosság elleni védekezéshez a környezetkímélő anyagokon (például kőzúzalék, fűrészpor, homok) kívül csak kloridtartalmú (például konyhasó) fagyáspontcsökkentő szer alkalmazható, úgy, hogy az egyszeri kijuttatott mennyisége négyzetméterenként 20 grammnál lehetőleg ne legyen több. 

Kovács Mihály közölte: cégük hétfő délelőttre végzett a maga munkájával, de ehhez pénteken, szombaton és vasárnap éjjel is dolgozniuk kellett.

 

 Nehezítette a síkosságmentesítést, hogy a hóra a hétvégén és tegnap reggel is ónos eső esett, és a felületek többször visszafagytak. A síkosságmentesítést só és bazaltzúzalék keverékével végezték. A zúzalékot a későbbiekben eltávolítják a szakaszokról. 

 

Nagykanizsán vasárnap este még szállingózott a hó, de említésre érdemes hóréteg nem képződött. Ettől függetlenül a síkosságmentesítést végző járművek ellenőrzik a város utcáit, tereit és az alsóbb rendű utakra is eljutnak. Csendes Tamás, a Netta-Pannonia Kft. közterület-gondozási vezetője elmondta: először a tömegközlekedési, illetve főútvonalak kerülnek sorra, majd a mellék­utak és a hegyi pincékhez vezető utak következnek. 

 

– Hajnali négykor keltek útra járműveink, így mire a legtöbben elindultak, már sónedvesek voltak az utak – fogalmazott Csendes Tamás. – A buszmegállókat, gyalogátkelőket és közterületi lépcsőket kézi brigádok sózzák folyamatosan. Azért legyenek óvatosak a járókelők, főleg a fagyzugos és kisebb forgalmú helyeken. Az előrejelzések éjszakánként erősebb lehűlést prognosztizálnak, ezért továbbra is fokozottan figyeljük az utak állapotát. A jég ellen most a só a leghatékonyabb „fegyver”. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában