Meteorológia

2022.01.22. 07:30

Havazott Zalában (videó) - Frissítve

Általában felhős idő várható, és elsősorban a Dunántúlon, illetve a Duna mentén többfelé havazhat, de gyenge havazás másutt is kialakulhat.

zaol.hu, Benedek Bálint

Elvárható, hogy az utak csúszósságát észszerű időn belül elhárítsák

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

Szombat reggel 9 óra tájékán az enyhe havazást hózápor váltotta fel Nagykanizsán.

Korábban írtuk:

Kora délelőttől észak felől fokozatosan szűnik a havazás, illetve csökken a felhőzet, és az ország nagyobb részén felhőátvonulásokra számíthatunk többórás napsütéssel. A Nyugat-Dunántúlon azonban csak délután kezd elállni a havazás és felszakadni a felhőzet, továbbá napközben az északkeleti, keleti megyék fölé vastagabb felhőtömbök érkezhetnek, amelyekből szintén előfordulhat majd hózápor. Az északnyugati szél sokfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. Elsősorban a Dunántúl magasabban fekvő helyein, valamint az északkeleti határnál hófúvás is kialakulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -1 és +5 fok között várható. Késő estére többnyire -1 és -8 fok közé hűl le a levegő - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében. 

Hóesés a Bozsoki-hegyen 

Forrás: Olvasó / Vighné Markó Zsuzsanna

Orvosmeteorológia

Kettős fronthatás terheli szervezetünket. A melegfrontra érzékenyekre gyakorol kifejezettebb stresszt az időjárás. Sokaknál jelentkezhet fejfájás, fáradtságérzet, álmatlanság, csökkenhet a teljesítőképességük. A szív-és érrendszeri betegeknél gyorsabbá válhat a szívműködés, emelkedhet a vérnyomás, emiatt is nőhet a vérzésre való hajlam (agyvérzés) és gyakoribbá válhatnak az embóliák, vérrögös elzáródások (szívinfarktus). A megfigyelések szerint a hidegfrontra érzékenyeknél a görcsös panaszok fokozódnak, egyre erősödő fejfájás alakulhat ki, valamint a stroke kialakulásának kockázata is fokozottabb lehet. Az epileptiform rosszullétek gyakorisága is megnőhet és a krónikus betegségek tünetei (ízületi fájdalmak stb.) is felerősödhetnek - írja a Köpönyeg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában