Frissen Zalából

2021.10.21. 14:50

Alaposan megbillentette a viharos szél a Balatont (videó)

Csütörtökön háromnegyed 12-kor 76 centis volt a vízszintkülönbség Keszthely és Balatonfűzfő között.

zaol.hu, időkép.hu

A Dunántúlon a viharos széllökések 70-80 km/h, sőt helyenként már a 90 km/h-t meghaladják, így nem is csoda ha a Balaton vizét alaposan felkorbácsolja és megbillenti.

Az Időkép számolt be róla, hogy a vízügyi mérések szerint Keszthelynél reggel 7 óra 15 perckor még 62 centis volt a vízállás, ami kora délutánra 47 centire csökkent. Balatonaligánál ugyanezen időszak alatt 99-ről 116 centire változott a vízállás. Az emelkedés a balantonfűzfői mérőponton is egyértelműen megfigyelhető: háromnegyed 8 és 12 között, 4 óra leforgása alatt 20 centit emelkedett a vízszint, 11 óra 45 perckor 123 centis volt a vízállás.

Ez azt jelenti, hogy a kilengés jelentős, hiszen Keszthely és Balatonfűzfő vízállása között ugyanazon időpontban 76 centi volt a különbség. A honlap szerint ez a jelenség meg sem közelíti a tavaly februárban mért 97, és az eddigi legnagyobb 101 centis kilengést.

Hogy mennyire korbácsolta fel a Balatont a szél, az Időkép videón is megmutatta:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!