Frissen Zalából

2021.08.26. 07:44

Leszakadhat az ég Zalában, figyelmeztetést adott ki az OMSZ

Csütörtökön a ragyogóan napos reggel után északnyugat felől fokozatosan megnövekszik a felhőzet, és délutántól, kora estétől szórványosan várható eső, zápor.

koponyeg.hu, met.hu

Forrás: Zalai Hírlap / Archív

Fotó: Pezzetta Umberto

Az északnyugati szél megélénkül, néhol meg is erősödik. 22 és 27 fok között alakul a hőmérséklet – írja a koponyeg.hu.

Az Országos Meterológiai Szolgálat közlése szerint délután egy intenzív csapadékzóna éri el az országot, melyből előbb az északnyugati határvidéken, majd estétől nyugaton, délnyugaton (főként késő este Vas, Zala, Somogy térségében) az eső, zápor mellett csekély valószínűséggel egy-egy zivatar is kialakulhat. Az utóbbi térségben péntek hajnalig helyenként 20 mm feletti csapadék is hullhat. A csapadék súlypontja a péntek éjféli órákra egyre inkább a Dél-Dunántúlra helyeződik át.

 

Fotó: met.hu

Orvosmeteorológia

Erős hidegfronti hatás terheli szervezetünket, mely leginkább a szív-és érrendszeri megbetegedésben szenvedőket és időseket viselheti meg, de mindenki számára megterhelő lehet. Záporok, zivatarok környezetében az arra érzékenyek feszültebbek, idegesebbek lehetnek, romolhat a koncentrációképességük, ami a balesetveszélyt is fokozza. A megfigyelések szerint a frontra érzékenyeknél a görcsös panaszok fokozódnak, egyre erősödő, görcsös fejfájás alakulhat ki, valamint a stroke kialakulásának kockázata is fokozottabb lehet. Az epileptiform rosszullétek gyakorisága is megnőhet és a krónikus betegségek tünetei (ízületi fájdalmak stb.) is felerősödhetnek.

Kiemelt képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!