kopogtat a tél

2020.12.27. 15:30

Hószállingózásra, gyenge ónos esősre, csúszós utakra számíthatunk vasárnap estig (videó)

Gyenge intenzitású csapadékra több helyen is számítani lehet: főleg havas eső, hószállingózás lesz jellemző szűkebb pátriánkban.

Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, átmeneti vékonyodások szakadozások inkább csak a Tiszántúlon és az északkeleti megyékben fordulhatnak elő. Gyenge intenzitású csapadékra több helyen is számítani lehet: délkelet felé haladva egyre nagyobb eséllyel eső valószínű, máshol inkább havas eső, hószállingózás lesz a jellemző. A Dunántúlon néhol megélénkül a délkeleti szél, keletebbre mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +6 fok között alakul. Késő estére -1 és +5 fok közé hűl le mindössze a levegő – írja a Met.hu.

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére hétfő éjfélig

A délelőtti órákban a délkeletről északnyugat felé haladó csapadékgócból esetleg átmeneti gyenge ónos eső még kialakulhat. Emellett időszakosan egész nap (és éjjel is) lehet számítani déli irányból érkező gyenge intenzitású csapadékra (a délutáni óráktól egyre gyakrabban), a Dunántúlon és eleinte az Alföldön havazás (tapadó hó) formájában, a Dunától keletre pedig később már inkább havaseső, eső hullhat.

Megmaradó hórétegre főként a Dunántúli-középhegység, a Dunazug-hegység, az Északi-középhegység nyugati részének magasabb helyein, valamint az Alpokalja térségében lehet számítani, jellemzően lepel – 3 cm mennyiségben (síkvidéken sem zárható ki átmeneti lepel kialakulása). Az éjszakai órákban az Északi-középhegység alacsonyabb részein előfordulhat gyenge ónos eső is. Hétfőn gyors olvadás várható. Hétfő délutántól egy hidegfront előterében nyugatról-keleti felé haladva egyre többfelé viharossá fokozódik (~60-80 km/h, főként a Dunántúlon 80-85 km/h is előfordulhat) a délies, délkeleties szél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!