Fejlődés

2018.05.24. 07:00

Szakmai eszmecsere és ismeretterjesztés a Mobil 2018 kiállításon

A Mobil 2018 kiállítás és konferencia amellett, hogy lehetőséget ad a szakmai eszmecserékre, látványosságot és érdekességet kínál a nagyközönség számára, hiszen a szervezők fontos célja bemutatni és közelebb vinni a lakossághoz a zalaegerszegi nagyberuházásokat: a tesztpálya-építést és a tervezett logisztikai központ és konténerterminált.

Varga Lívia

Lukács Péter: Idén pályaorientációs programot is indítottunk

A mintegy 40-42 milliárd forintos beruházással létrejövő autóipari tesztpálya egy jövőbe mutató innovációs projekt – bocsátja előre Lukács Péter, a létesítmény kormánybiztosi koordinátora, a zalaegerszegi önkormányzat gazdaságfejlesztési tanácsadója. – A jövő mobilitása kapcsán az autógyártók két nagy kihívással kell, hogy szembenézzenek. Az egyik a károsanyag-kibocsátás és az üzemanyag-felhasználás csökkentése, ami a hibrid technológia és az elektromos hajtású motorok irányába tereli a gyártókat. A másik pedig az emberi mulasztásból származó balesetek számának mérséklése, ami az önvezető járművek térnyerését hozhatja. S ezzel párhuzamosan új üzleti modellek is létrejönnek majd.

Az épülő járműipari tesztpálya 360 méteres magasságból Fotó: Pezzetta Umberto/ZH

Megváltozott igények

Lukács Péter kiemeli: a metropoliszokban élő fiatalok jellemzően nem akarnak vezetni, céljuk, hogy minél egyszerűbben és gyorsabban eljussanak egyik helyről a másikra, ennek is köszönhető, hogy hazánkban is egyre népszerűbb az autómegosztás. Szintén ez irányba hat, hogy a lakás után az autó a legnagyobb befektetésünk, ugyanakkor kihasználtsága sok esetben alacsony – hangsúlyozza a gazdaságfejlesztési tanácsadó. S a megváltozott igényekhez alkalmazkodniuk kell a feltételeknek is, mondja.

– Zalaegerszeget a jövő városává kívánjuk alakítani – szögezi le Lukács Péter. – Célunk nemcsak a jövő infrastruktúrájának megteremtése, hanem a „tudás hazacsábítása” is, azaz egy olyan tudományos közösség felépítése, amely befektetővonzó- képességgel bír, tehát külföldi működőtőkét hoz Magyarországra, azon belül Zalaegerszegre, s az innen elszármazott fiataloknak vonzó munkalehetőséget biztosít.

Lukács Péter: Idén pályaorientációs programot is indítottunk

Logisztikai és járműipari központtá válna a város

A város – hangsúlyozza a gazdaságfejlesztési tanácsadó –, néhány éven belül logisztikai és járműipari központtá akar válni, ennek fontos eleme a tesztpálya mellett a kormányhatározatban is rögzített, 6 milliárd forintból megvalósuló logisztikai központ és konténerterminál, a Zalaegerszeget az M7-es autópályával öszszekötő M76-os okosút, a Hévíz- Balaton Airport és a koperi nemzetközi kikötővel való kiváló vasúti összeköttetés.

– Nem véletlen, hogy a most zajló Mobil 2018 konferencia és szakkiállítás két kiemelt témaköre a járműipar és a logisztika – folytatja Lukács Péter. – Kiemelt célunk ugyanis, hogy közelebb vigyük a lakossághoz ezeket a fejlesztéseket, bemutatva, mi zajlik a városban. Másrészt szakmai konferencia és üzleti találkozó révén a nagyvállalatoknak is lehetőséget adunk arra, hogy e témák mentén gondolatot cseréljenek, tudatosítva bennük, hogy Zalaegerszeg a kiemelt helyszíne ezeknek a fejlesztéseknek – fogalmaz a kormánybiztosi koordinátor. – Idén új elemként pályaorientációs programot indítottunk általános, valamint középiskolásoknak, mert fontos számunkra, hogy ők mit gondolnak Zalaegerszegről, mint a jövő városáról – rajzban, makettben vagy prezentációban kifejtve.

A rendezvényre, a Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnokba ma és holnap kilátogatókat számos elektromos autó várja, ezeket idén regisztráció ellenében ingyenesen próbálhatják ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!