Verseny

2018.05.25. 07:00

Nehéz kiépíteni a zalai bor brandjét

Tegnap a Kányaváry Borbirtok adott otthont a XVI. Zalai Borvidéki Borversenynek, melyre 46 termelő 135 mintával nevezett.

Pásztor András

Munkában a zsűri. Kulka Gábor és Pálfi Lajos elöl a bort illatolja, míg az asztal túloldalán helyet foglaló Tarsoly Róbert és Vaszily Zsolt a nedű színét vizsgálja Fotó: Szakony Attila/ZH

A Zalai Borvidék Hegyközségi Tanácsa által meghirdetett verseny a megye talán legrangosabb megmérettetése, hiszen a mustrára kizárólag olyan borokkal lehetett nevezni, melyek a regionális borversenyeken korábban arany vagy ezüst minősítést érdemeltek.

– Az idei versenyre összesen 92 fehérbort, 30 vörösbort és 13 rozét neveztek a gazdák, így a szakértőkből álló zsűrit három bizottságba osztottuk – árulta el Simon Zoltán, a Zalai Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. Hozzátette: a 135 borminta közel 40 szőlőfajtából tevődött össze. – Ez a nagy szórás előnyt és hátrányt is jelent. A zalai borvidéknek nincs egységes szerkezete, ezért sokkal nehezebb kiépíteni a zalai bor brandjét. A sokszínűség ugyanakkor előnyt jelent a turizmus és az idegenforgalom szempontjából.

Munkában a zsűri. Kulka Gábor és Pálfi Lajos elöl a bort illatolja, míg az asztal túloldalán helyet foglaló Tarsoly Róbert és Vaszily Zsolt a nedű színét vizsgálja Fotó: Szakony Attila/ZH

Mint azt Simon Zoltán elmondta: a termelők számára továbbra is nehézséget okoz a borok nagy tételben való értékesítése, ám ami ennél is fájóbb, a zalai vendéglátóhelyek, éttermek, szállodák többsége sem preferálja a zalai borokat.

A zsűri végül egy nagy arany minősítést, 21 arany, 94 ezüst, 12 bronz és 7 oklevél minősítést osztott ki. A nagy arany és az arany minősítésű borokat a gazdák ingyen nevezhetik a június 8-án megrendezésre kerülő országos borversenyre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!