Gasztronómia

2017.10.18. 12:00

Kreatív desszertek a tányéron

Jakabfi Dávid tányérdesszertekről szóló könyvéből a kreativitást sajátíthatják el a Thúry szakképző iskola tanulói.

Benedek Bálint

Fotó: Szakony Attila

Mint arról korábban beszámoltunk: az egy ideje Salzburgban dolgozó szakember két éve alaposan beleásta magát a tányérdesszertek világába, melyek készítéséről nemrég könyvet írt. Ennek kapcsán újabb megtiszteltetésben volt része, hiszen a szülővárosának egyik oktatási intézményében a diákok a részletesen kidolgozott receptekből is tanulhatnak.

- A kerettantervi elvárásoknak megfelelően a tányérdesszertekről is kell szót ejteni, viszont a tankönyvek nem annyira részletgazdagok – fogalmazott Varga Tünde a Thúry szakképző iskola tanára. – Jakabfi Dávid munkáit az internetes közösségi oldalakról jól ismertem, épp ezért örömmel vettem kézbe a könyvét. A gasztronómia világa rendkívül szubjektív, ez a forrás részletesen, látványos fényképekkel illusztrálva az alapanyag ismerettől egészen a tálalásig mutatja a folyamatokat.

Varga Tünde szerint az érdekes könyv főleg a kreativitás terén jelent nagy előrelépést, mely részint tanulható, de ezeket a fogásokat érdemes próbálgatni, s akkor akár egyedi munkák készülhetnek.

Fotós: Szakony Attila

- A mai gyors világunkban a konyhában elvárás a kreatív tudás, persze ehhez elengedhetetlen feltétel az alapanyag és a technológia pontos ismerete – tette hozzá a pedagógus. – Ezeket az ismereteket a szakácsoknál és a vendéglátás szervezőknél lehet a legjobban hasznosítani, de szinte az összes vendéglátó ágazat beépítheti a tanmenetébe.

Varga Tünde úgy gondolja, hogy a mai generáció számára nem csak a csodás tányérdesszertek jelentenek fejlődési lehetőséget, hanem a szerző kivételesen harcos életútja is kellő motivációt adhat.

Jakabfi Dávid a könyv előszavában ugyanis kitért arra, hogy milyen rögös és munkahelyi megaláztatásokkal tarkított út vezetett a siker felé. A fiatal szakácsot azonban nem lehetett eltántorítani a céljaitól, küzdött, hogy elérhesse az álmait. Jelenleg Zauchensee-n, egy négycsillagos hotelben dolgozik patissier-ként, azaz konyhacukrászként.

- Óriási elismerés, hogy a könyvet felhasználják az oktatásban – vélekedett Dávid, aki a kadarkúti Jálics Ernő szakképzőben szerzett szakács képesítést. – A szakmai előmenetelem közepette számos szakkönyvből dolgoztam, de hiányoltam belőlük a fényképeket, a vizuális mankót, a részletek elsikkadtak a sorok között. Remélem, hogy az 50 receptet felsorakoztató anyag felkelti nem csak az oktatók, hanem a tanulni vágyók figyelmét is. Az eddigi visszajelzések azt mutatják, hogy jó úton járok, a példámból merítve egyre többen, háziasszonyok is megpróbálnak fejlődni.

Dávid a megszerzett tudását országszerte előadásokon is népszerűsíti. Szerinte kitartással, alázattal és ambícióval az álmok valóra válnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!