Összehangolt menetrendek

2018.10.16. 07:00

Kétszámjegyű keresetfejlesztést várnak a volánosok Zalaegerszegen

A volános munkavállalók élet- és munkakörülményeit befolyásoló tényezők mellett a Volán-szakma sarkalatos kérdéseit tűzte napirendre a napokban a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségének elnöksége, tájékoztatta lapunkat Horváth László, a KMSZ zalai alelnöke.

Hajdu Péter

A közlekedési munkástanácsok szerint érzékeny terület a helyi közösségi közlekedés Illusztráció: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

Nincs áttörés

Mint elmondta, a szakmai és munkavállalói észrevételek alapján a testület szükségesnek látja a Volán-portfólióban a Nemzeti Üzleti Szolgáltató Zrt. (NÜSZ) szolgáltatói tevékenységének felülvizsgálatát. Az információk birtokában a résztvevők megállapították, hogy a NÜSZ Zrt. tevékenysége sem hatékonyságban, sem minőségben nem hozott áttörést, ellenkezőleg, a hozadéka jelentős költségnövekmény.

Ugyancsak problémásnak ítéli meg a KMSZ a központi alkatrészbeszerzés és -ellátás kérdését. Mint megfogalmazták, a tevékenység nehézkessége és lassúsága folytán az autóbuszok napokat várnak javításra – állítja a testület.

Sok a nyitott kérdés

Számos nyitott kérdést tartogat a MÁV–Volán párhuzamos közlekedés témája. Sajtóhírek szerint napirenden van egy közös holdingba szervezés szándéka, de erről nem tudni biztosat. A KMSZ szerint a két nagy közlekedési alrendszer közötti átjárás az összehangolásban és az együttműködésben valósulhat meg. A menetrendek összehangolásával, integrált jegyrendszer kialakításával az érdekvédők is egyetértenek, ugyanakkor a párhuzamosság kiküszöbölésének kérdése számos vitát is gerjeszthet.

A közlekedési munkástanácsok szerint hasonlóképp érzékeny terület a helyi közösségi közlekedés. A megrendelő önkormányzatok és a szolgáltató közlekedési központok egyre nehezebben tudnak zöld ágra vergődni a működtetés finanszírozásának kérdésében. A KMSZ már korábban is aláhúzta, hogy a fenntartható fejlődés biztosítása érdekében nagyobb állami szerepvállalás szükséges ebben a szektorban is.

A közlekedési munkástanácsok szerint érzékeny terület a helyi közösségi közlekedés Illusztráció: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

A cafeteria ügye

Horváth László közölte továbbá, hogy szövetségük komoly problémát lát abban, hogy tanácstalanság tapasztalható az év végi regionális bértárgyalások előtt a cafeteria körüli bizonytalanság miatt. Mint az alelnök tájékoztatott, szükségesnek tartják, hogy a SZÉP-kártyán kívül a kedvelt cafeteriaelemek (mint például lakhatási támogatás, lakáshitel-törlesztés, iskolakezdési támogatás, önkéntes pénztári támogatás) kedvezményes adózási tartományban maradjanak. Ezenkívül foglalkoztatáspolitikai problémákra hivatkozva kulcsfontosságúnak tartják a Volán-szakmában a jövő évi két számjegyű keresetfejlesztést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!