Autók

2018.02.21. 11:30

Tavalyhoz képest több autót helyeztek üzembe Zalában

A gépjárműpiac januári helyzetét elemezte az új járművek év eleji forgalombahelyezései alapján a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete.

Hajdu Péter

Tompa Cecília értékesítő egy zalaegerszegi autószalonban tájékoztatja az érdeklődőket a modellekről Fotó: Katona Tibor

Az elküldött adatokból kiderül, a magyar gépjárműpiac januári eredményei meghaladják a tavalyi referenciahónap értékét. Az MGE adatai szerint ugyanis idén januárban 8891 új személygépkocsit helyeztek üzembe Magyarországon, 38,5 százalékkal többet, mint tavaly januárban. Az egész évre 125 ezer új személyautó forgalomba helyezését prognosztizálja a szervezet.

Az értékesítési tapasztalatok között említik, hogy folytatódik a magánvásárlók visszatérése a piacra, az ő arányuk már meghaladja a 40 százalékot. Hozzáteszik, valószínűsíthető, hogy a céges vásárlások egy része is (különösen az egy-három autós céges vásárlások) magánvásárlásnak tekinthetők.

Mi a helyzet Zalaegerszegen?

Zalaegerszegi autószalonokban érdeklődtünk, hogy ez az üzleti optimizmus itt is megnyilvánul-e? Röviden összefoglalhatnánk azzal is, hogy igen.

Tompa Cecília értékesítő egy zalaegerszegi autószalonban tájékoztatja az érdeklődőket a modellekről Fotó: Katona Tibor

- Már januárban elindult a kereskedés, piaci növekedést várunk, mint ahogy tavaly is bővült az értékesítésünk. Idén azonban a tavalyinál még egy kicsivel nagyobb bővülést várunk – mondja Balogh Zsolt értékesítési vezető az Autó Császár Kft. zalaegerszegi telephelyén, ahol négy márka, a Dacia, a Citroen, a Nissan és a Renault típusait forgalmazzák.

Elárulta, a Renault-ból és a Daciából adják el a legtöbb autót, a francia márkából a Clio, a románból pedig a szabadidő változat, a Duster húzza a piacot. – Korábban a készpénzes vásárlások voltak jellemzőek, de most már egyre többen fordulnak a hitellehetőségek felé, a vásárlóink 30-40 százaléka vesz fel hitelt az autóvásárlásra. Látják, hogy forintalapú hitelekről van szó, azoknak nincs árfolyamkockázatuk, mint a devizaalapú hiteleknek volt. Mi 0 és 4,99 százalék közötti kamattal dolgozunk.

Amikor arról érdeklődtünk, hogy a vásárlói árérzékenység és a felszereltség hogyan osztozik egy-egy új autó kiválasztásánál, a vezető elmondta, vegyes a kép. Többnyire már nem is a szalonban dől el, hogy valaki mit és mennyiért szeretne megvenni.

- Tudatosan jönnek a vásárlók, 60-70 százalékuk előbb az interneten utánanéz, mit szeretne. Úgy jön be, hogy előzetesen összeállította az autóját. Itt még konkrétabban érdeklődik az iránt a modell iránt, amit szeretne. Sőt, idén év elején két internetes értékesítés is volt. A vevők kiválasztották a modellt, utalták az árát, és akkor találkoztunk velük, amikor bejöttek átvenni a kocsit – mondta Balogh Zsolt.

Eredményesség a Hondánál

A Honda zalaegerszegi autószalonjában is egy eredményes év utáni optimizmussal válaszolt érdeklődésünkre Dávid Attila értékesítési vezető.

- Az idei évkezdésünk 2017-hez hasonlóan eloszlatta a kételyeket, bebizonyította, hogy visszatért a vásárlóerő és a vásárlási kedv az újautók piacán. Ehhez mérten optimistán tekintünk 2018 elé.

Dávid Attila elmondta, tavaly új modellek jelentek meg, amikkel a japán márka hazai vezérképviselete áremelést hajtott végre.

- Az új modellek megjelenésével kategóriát is váltottunk a Civic esetében, aminek a méretei és az ára is nőtt. E középkategóriás típusunk esetében az áremelkedés ellenére sem torpant meg a kereslet, sőt várakozás feletti volt a kereskedés. A középkategória mellett a kisautónk, a Jazz iránt nagyobb a kereslet, illetve a szabadidőautó kategóriában a CR-V sikere töretlen.

Az értékesítési vezető hozzátette, náluk is visszatért a hiteligény. Ez így van mindenütt, hiszen az egyes márkaképviseletek figyelik egymást, úgy alakítják árban, finanszírozási lehetőségekben a piacot, hogy meglovagolhassák a növekvő igényeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!