Növekvő számok

2018.07.23. 14:30

Egyre többen gyártanak sört hazánkban

Két éve folyamatosan nő a hazai sörgyártással foglalkozó vállalkozások száma, annak ellenére, hogy a 2016-ban elért 149 milliárd forint összárbevételt a rákövetkező évben nem sikerült elérnie az iparágnak – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató lapunknak elküldött adataiból.

Hajdu Péter

Borsos József a sörkészletet rendezi az egyik zalaegerszegi áruházban. Az országban 107 sörfőző vállalkozás működik, de négy nagy cég határozza meg a piacot Fotó: Katona Tibor/Vas Népe

2017-ben a hazai sörgyártó szektor árbevétele 146 milliárd forintra csökkent. Ugyanakkor az ágazat stabilitását mutatja, hogy az új cégbejegyzések mellett a piac szereplői ellen csak mutatóban indult felszámolási eljárás és kényszertörlés. Az alkalmazotti létszám csekély mértékű csökkenése nem befolyásolta érdemben a cégek teljesítményét. 2016-ban 2.075 főt, 2017-ben 2.062 főt foglalkoztatott a sörgyártás, idén pedig 2054 dolgozóval kezdték az évet.

Borsos József a sörkészletet rendezi az egyik zalaegerszegi áruházban. Az országban 107 sörfőző vállalkozás működik, de négy nagy cég határozza meg a piacot Fotó: Katona Tibor/Vas Népe

Az országban 107 sörfőző vállalkozás működik, de négy nagy cég határozza meg a piacot: a Dreher Sörgyárak Zrt., a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt., a Pécsi Sörfőzde Zrt. és a Borsodi Sörgyár Kft. E négy cég teljesítménye teszi ki az iparág 2017-es árbevételének 98 százalékát. Mellettük számos mikro- és kisvállalkozás és családi főzde működik szerte az országban, meglovagolva a kézműves sörök iránt az elmúlt években kialakult keresletet, s 2016-tól máig 25 kis sörfőzde alakult. Az iparág teljesítményének értékeléséhez hozzátehető, hogy ezt az eredményt a piaci szereplők úgy érték el, hogy az európai uniós támogatási rendszerben a sörgyártás a borászattal ellentétben nem kapott kiemelt prioritást. A hazai főzdéknek a pályázati források megszerzéséért sok más profilú vállalkozással együtt kellett versenyezniük. Nem voltak olyan pályázati kiírások, melyek kifejezetten a sörkészítéssel foglalkozó cégek számára jelentek volna meg. Ebből következően nem meglepő, hogy 2014 és 2017 között csupán 783 millió forint uniós támogatás jutott el a magyarországi sörgyárakhoz, ami elenyésző a gazdaságfejlesztési programban szereplő összegekhez viszonyítva. Ezek a támogatások viszont a kisebb piaci szereplőket gazdagították, mert a nagyvállalatok a pályázati kiírások döntő részéből ki voltak zárva. A szezonális időjárási hatások és a fesztiválok látogatottsága mellett az iparág jövedelmezőségét az ízesített sörök és ciderek piacán a „chipsadó” emelése, míg az iparág egészét tekintve a prémium sörök iránti növekvő kereslet fogja meghatározni a jövőben. Idén abban reménykedtek a sörgyártók, hogy a nyári meleg és az oroszországi labdarúgó- világbajnokság jó hatással lesz a sörfogyasztásra….

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!