Magánnyomozás

2018.02.22. 14:00

Baráth György, a Magyar Detektív Szövetség elnöke a hazai magánnyomozásról

A magándetektívekkel kapcsolatban a közvélekedés főleg a romantikus, a filmekben megismert szerepeket képzeli el, ám a valóság ennél sokkal prózaibb.

Arany Gábor

Az eszközeik szinte semmiben nem különböznek azoktól, amikkel az átlagpolgárok is rendelkezhetnek Illusztráció: Shutterstock

A szakma megítélése, besorolása szinte minden országban más és más. Erről is beszélt lapunknak Baráth György, a Magyar Detektív Szövetség elnöke, aki úgy látja, a tevékenységük inkább hasonlítható az ügyvédekéhez.

– A megbízóink érdekeit képviseljük, a biztonságukat szolgáljuk, de nyomozati eszközökkel – adott rövid jellemzést. Szavaiból kiderült, a magánnyomozó munkája sokak szemében rejtélyes tevékenységnek tűnik, pedig a módszereik annyira nem izgalmasak, mint a filmekben.

– Sokszor íróasztali munkát jelent, mert számos olyan adatbázishoz van hozzáférésünk, amelyek nagyban hozzájárulnak az ügyek felgöngyölítéséhez. Emellett specialistákat is bevonunk: pszichológus, grafológus segíti a munkánkat, ha kell, hazugságvizsgálót alkalmazunk. A különböző helyeken szerzett információkat összevetjük, ebből rajzolódik ki a megbízónk számára felrajzolandó végső kép. Nem egy esetben persze nélkülözhetetlen az úgynevezett terepmunka, a megfigyelés is. Ez több ember összehangolt tevékenysége, ami nagy szervezettséget, komoly felkészültséget igényel, hogy a megfigyelt személy számára észrevétlen maradjon – magyarázta.

A magyarországi helyzet

A magánnyomozás rövid történetre tekinthet vissza hazánkban. Legtöbben nem tudják, mire lehet használni, pedig ez a biztonság egyik eszköze. Ténykedésüket a magánbiztonsági szakmával együtt a személy- és vagyonvédelemről szóló törvényben szabályozták. Hazánkban jelenleg közel 1700 magánnyomozói igazolvány van kiadva, ami önmagában nem jogosít fel a tevékenység végzésére, ahhoz a rendőrség által kiadott működési engedély szükséges. Korábbi adatok szerint 100-150 egyéni vagy társas vállalkozás rendelkezik működési engedéllyel.

Megcsalás, család, titkok...

A magánnyomozók többsége magánjellegű ügyekkel foglalkozik, ami gyakran a családi viszonyok feltérképezését jelenti. Azaz: hűtlenkedik-e férj, feleség, barát vagy barátnő? Gyermekelhelyezési perekhez is kérik tőlük információk begyűjtését, vagy épp az örökség körüli vitához remélnek érveket, de eltűnt személy felkutatásban is számítanak a magánnyomozókra, akiket családfa kutatásával is megbíztak már...

Az eszközeik szinte semmiben nem különböznek azoktól, amikkel az átlagpolgárok is rendelkezhetnek Illusztráció: Shutterstock

- A legfőbb hajtóerő a megbízók részéről nem a vagyoni érdek, hanem annak vágya, hogy megszűnjön a bizonytalanság, aminél a bizonyossággá vált rossz is jobb – indokolta.

Mielőtt az gondolnánk, különleges jogosítványokkal bírnak, Baráth György eloszlatja a félreértést. Az eszközeik szinte semmiben nem különböznek azoktól, amikkel az átlagpolgárok is rendelkezhetnek.

- Mi is a nyilvános adatbázisokból dolgozunk, csak az ügyfél nem tudja, hol és hogyan keresse a számára fontos információkat, mi viszont igen, másrészt mi képesek vagyunk egyéb adatgyűjtő és megfigyelő tevékenységet is végezni – magyarázta.

Ez a munkájuk kisebbik része, amit a személyes adatgyűjtés, a megfigyelés, a dokumentálás, a bizonyítékok beszerzése, az információk összegzése egészít ki.

Baráth György Fotó: Arany Gábor

Baráth György elmondta, hogy a megbízásai többségét nem a családi ügyek teszik ki, bár előfordult, hogy Bécsből csempésztek haza kisgyereket, akit az apja vitt ki engedély nélkül. Munkatársaival főleg vállalkozások számára dolgoznak, és zömmel külföldről érkeznek a megbízásaik, évente 50-60 alkalommal. Munkájuk ezért nem egyszer vezényelte őket a határon túlra, sőt, a világ szinte minden tájára. Követtek már célszemélyt Budapesttől Amszterdamig, dolgoztak az Egyesült Államokban és még Új-Zélandon is.

- Cégek, személyek átvilágítását kérik, a vezetés, a tulajdonosi kör, a kapcsolt vállalkozások alapos feltérképezését. Lényegében üzletkötés előtti kockázatelemzést végzünk, mégpedig rövid idő, 10-15 nap alatt – magyarázta, és azt is elmondta, nem szoktak visszajelzést kapni a összegyűjtött anyagok későbbi felhasználásáról.

Szinte csak a multicégek áldoznak rá pénzt

Baráth György úgy látja, a hazai cégek még nem fedezték fel, hogy milyen fontos az üzletkötés előtt tájékozódni a partnerről vagy felvétele előtt a leendő alkalmazottról, mert ezt a fejvadász cégek nem végzik el. A magyarok még nem tartják fontosnak, hogy költsenek a biztonságos üzleti háttér megteremtésére. A multicégek viszont áldoznak erre, amikor üzleti partnert vagy új munkatársat választanak. Felméretik a kockázatokat, mert ha kiderül, hogy leendő partnerük nem tiszta, az rájuk is rossz fényt vet. Tekintélyes számú megbízást kaptak a védjegyekkel való visszaélések, a termékhamisítások, csalások felderítésére is.

- A gyártók érdekeit ezek komolyan sértik, elemi érdekük a felszámolásuk. Ilyenkor az egész láncolat felderítése a feladatunk. Legutóbbi munkánk tárgya az óvszer volt, mert nagy mennyiségben került hamis termék a forgalomba, és már komoly áruházláncok polcain is megjelent, nem csak a józsefvárosi piacon – említett példát.

S miért nem a rendőrséghez fordulnak a megbízók? Nos, úgy látja, az állami nyomozóhatóság leterheltsége mellett a tapasztalt és képzett magándetektív gyorsabb, mozgékonyabb és sok esetben hatékonyabb lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!