Becslések

2018.06.22. 09:30

A júniusi viharok többmilliárdos kárt okoztak – Zala megyét sem kímélték

A júniusi viharok után a biztosítókhoz ez idáig 18,5 ezer bejelentés érkezett, a károk előzetesen becsült értéke 1,914 milliárd forint – közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) a minap.

Pásztor András, MTI

A júniusi nagy esőzés a zalai termőföldeket sem kímélte Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

A közlemény szerint az átlagkifizetések egyes társaságoknál elérik a 130 ezer forintot. Mivel azonban több biztosító a következő napokban újabb bejelentésekre számít, a károk nagysága még tovább nőhet.

A bejelentések jelentős része a helyenként özönvízszerű esőzés miatt keletkezett plafon- és pincebeázásokhoz kapcsolódik. Súlyos gondokat okoztak még a viharok, a villámcsapások, valamint a jégverés is.

A jelenlegi adatok szerint a legtöbb kár Budapestet, Pest, Bács-Kiskun, Baranya, illetve Vas megyét érte – írták a közleményben.

Tudvalevő, hogy a júniusi viharok Zala megyét sem kímélték, itt is komoly kártalanításokat fizettek a biztosítótársaságok. Másfelől a viharokkal járó rengeteg eső és erős szél a mezőgazdaságban is komoly problémákat okozott. Mint emlékezetes, június elején Zalaegerszeg és Lenti környékére csapott le a vihar, a Zala folyó kiöntött, a zalaszentgyörgyi tóból pedig kiömlött a víz, amely utakat tett járhatatlanná. Emellett sok fát is kicsavart az erős szél.

A júniusi nagy esőzés a zalai termőföldeket sem kímélte Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

Tavaly a társaságok a május– augusztus közötti időjárás miatt közel hatmilliárd forintot fordítottak a lakásbiztosítással rendelkező ingatlantulajdonosok kártalanítására. Kitértek arra is, hogy a Mabisz megbízásából a Századvég által április 20. és május 6. között készített felmérés szerint 1102 megkérdezett közül 832-en rendelkeztek lakásbiztosítással és 315 embernek volt lakásbiztosítási káreseménye az elmúlt öt évben. A válaszadók 89,4 százaléka volt teljes mértékben vagy inkább elégedett biztosítója kapcsolattartási módjával, minőségével, gyakoriságával, 87 százaléka a szerződési feltételek betartásával. A károsultak 78 százaléka volt elégedett a kapott összeggel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!