2025.05.16. 06:00
Ha magad szeded, megfizethető. Zalai termesztő mondja el, amúgy miért drága az áfonya
Néhány hét és érik ez az isteni gyümölcs. De miért mérik aranyáron? Zalai áfonya: a termelőtől a felhasználóig.
Ahogy a természet adni kezdi a friss zöldséget, gyümölcsöt, úgy nő meg az étvágyunk és ezzel egyidejűleg a beszerzési igényünk e termékek iránt. Az idei első gyümölcsök közül az eper már hetek óta a polcokon, és hamarosan az első hazai áfonyákra is számíthatunk a piacokon és a kistermelőknél. Ez a kicsi gyümölcs sokunk kedvence, rengeteg antioxidánst tartalmaz, isteni az íze, a belőle készített termékek pedig ellenállhatatlanok, de a pénztárcánkat alaposan fel kell készítenünk, ha áfonyavásárlásban gondolkodunk.

Fotó: Antal Anita
Áfonya, te drága! Miért mérik aranyáron a boltokban?
A nagyáruházakban persze találkozhatunk télen is import áfonyával, 25 dkg legalább kétezer forintba kerül, kérdés, hogy az itthon termesztett gyümölcs esetében mi várható. A galamboki Áfonyakert tulajdonosa, Tamás Attila elmondta: az áfonya, ahogyan a legtöbb bogyós, illetve kis termésű növény, valóban nem a legolcsóbbak közé tartozik, hiszen egészen másfajta termesztési, raktározási technológiát igényel.
- Egyszerű példa: az almát leszedik, minden darab legalább 30 dekás, könnyű szedni, könnyű tárolni. Az áfonya szedése körülményesebb, tárolása kizárólag hűtőházakban lehetséges, nem is kell ecsetelni, hogy ez mennyire emeli az eladás költségeit. Minél organikusabb egy növény előállítása, gondozása, annál drágább egyébként - mondja.
Hangsúlyozta: ők például semmiféle vegyszert, permetszert nem használnak az áfonyáskertekben, minden teljesen természetes. Mulcsként a lekaszált fű szolgál, a tápanyag -utánpótlás lótrágyából előállított oldattal történik, s az áfonyatövek körüli gyomlálást is kézi munkával végzik.
- Az áfonya nem igényel olyan extra gondozást, mint amilyen városi legenda övezi ezt a kérdést. Nem emiatt lesz drága a gyümölcs feltétlenül, hanem amit az előbb említettem: a betakarítás körülményessége és a tárolási teendők miatt - hangsúlyozza. - Sokan szeretnek otthon, a kiskertjükben részben a kertészet iránit szeretetből, részben az olcsón gyümölcshöz jutás reményében áfonyát termeszteni, de legtöbben nem járnak sikerrel.
Tamás Attila szerint a probléma az áfonyatövek beszerzésével kezdődik.
- Többnyire azért nem sikeres a termesztés, mert a gazdák rossz szaporítóanyagot vesznek. Nálunk főként román és bolgár hibridek kaphatóak a piacon, szinte lehetetlen beszerezni a tisztavérű anyagot. Mi például
- Amerikából,
- Kanadából, illetve
- Új-Zélandról származó töveket telepítünk.
Jómagam amerikai indiánoknál is tanultam egyébként az áfonyatermesztés titkait, ők attól is óva intettek, hogy modern technikát vessek be a termesztés folyamatába.

Városi legendák övezik az áfonya otthoni termesztését
Az Áfonyakert tulajdonosa szerint abból is sok félreértés származik, hogy mindenütt azt olvashatjuk: az áfonyának savanyú talajra van szüksége. Ebből arra következtet a kiskerttulajdonos, hogy akkor az áfonya nem szereti a lúgos talajt. Ami így igaz is, de az már nem helyes következtetés, hogy az áfonya a 100 százalékosan savanyú talajon él meg. Az a fontos, hogy a talaj ph-értéke 6,5-7-es legyen, a tövek ebben érzik jól magukat. Probléma lehet az is, hogy a gazdák az itthon megszokott termesztési technológiát próbálják alkalmazni az áfonyáknál is: jól megtrágyázzuk, jól meghamuzzuk....Nos, ezzel erősen lúgosítják a talajt, így a kudarc előre borítékolható.
De a boltokban árult műtrágyák használata is káros, mert ezek olyan vegyületeket tartalmaznak, melyeket az áfonya nem képes elviselni.
Tehát a gyümölcs nem kényes, de mégis az: nem mindegy, honnan szerzik be, hogy ültetik el, mivel táplálják. Ha a fentiek figyelembe vételével cselekszünk, akkor megmarad az otthon ültetett növénykénk is, és a későbbiekben valóban nem igényel már nagy gondozást.
Addig azonban bízzuk ezt inkább a szakértő termelőkre, és ha tényleg fontos nekünk ez a gyümölcs, inkább fizessük meg a hozzáértést, az emberi munkát és azt, hogy "elteszik" nekünk a finomságot a zordabb időkre is. Persze, ha kicsit olcsóbban akarjuk beszerezni a gyümölcsöt, megtehetjük azt is, hogy élünk a Szedd magad! akciók lehetőségével, akár Tamás Attiláéknál is. Náluk 15 éve ugyanaz a kilónkénti ár: ha mi szedjük, akkor 2990 forint, ha ők szedik le nekünk és be is dobozolják, akkor 3400 forint kilója. Mi pedig eldönthetjük, hogy az import gyümölcsöt vesszük, vagy megvárjuk a hazait és abból tartalékolunk majd a későbbiekre is.