2025.01.01. 19:30
Mindenki péksége kívánnak maradni – fejlesztésekkel készül a jubileumra a Zalaco Sütőipari Zrt.
Kettős, sőt, hármas jubileumra készül a Zalaco Zrt., a Dunántúl legnagyobb sütőipari vállalkozása: 2025-ben folyamatos működésük 75. esztendejét ünneplik, a háromnegyed évszázadból 25 éve Berta László vezérigazgató a tulajdonosa és irányítója a cégnek, s az immár családi vállalkozás vezetésébe 20 éve kapcsolódott be vezérigazgató-helyettesként Berta Orsolya és férje, Ibránszki György.
A Zalaco sikerének egyik titka a kiváló minőségű alapanyagok használata
Forrás: Zalaco Zrt.
Büszkék az elmúlt 75 évre, a legújabb elismerések, oklevelek, Superbrands-díjak hosszú sorában nagy becsben tartják jogelődjük kitüntetéseit, köztük a Kiváló Áruk Fóruma védjegy relikviáit is. De a 75 évet elsősorban a vásárlóknak és a fogyasztóknak kell megköszönni, hiszen nélkülük – hangsúlyozta Ibránszki György – nem érte volna el ezt a szép kort a Zalaco. A központban a vevő áll, s ez a jövőben is így lesz – legyen az a vevő a szaküzletek közvetlen vásárlója, vagy akár egy nagykereskedelmi lánc. Ezt szem előtt tartva kívánják sikerre vinni a következő háromnegyed évszázadot is, változatlanul a lehető legjobb minőségű termékekkel, a legmegbízhatóbb gyártóként.
Szorgalommal, alázattal és sok-sok munkával készülnek nemcsak a jubileumi, hanem a következő 75 évre is, óriási hangsúlyt fektetve a kiváló alapanyagra, a technológiára, az élelmiszer-biztonságra, a megfelelő szakembergárdára. Az alázathoz tartozik a társadalmi szerepvállalás, ahogy a múltban, úgy a jövőben is éves szinten mintegy 100 tonna pékáruval segítik a rászorulókat a Vöröskereszt útján. Szívügyük marad a sport is: névadó szponzorként továbbra is támogatják a Zalaegerszegi Úszó Klubot, s mint a vezérigazgató-helyettes megjegyezte, Betlehem Dávid olimpiai bronzérmére az egész Zalaco büszke.
Az 2024-es év mozgalmasra sikerült, pedig még előttük az ünnepi időszak, amire teljes erőbedobással készülnek. Az év elején hivatalosan is átadták a zalaegerszegi ipari parkban a 2. gyártósorukat, lezárult egy több éve elkezdett folyamat, aminek végére júniusban tettek pontot: a Zalaco megvásárolta 3 gyártóüzemmel és több mint 200 munkavállalóval Veszprém és Fejér vármegye legnagyobb sütőipari vállalatát, a Pannon Sütő Kft.-t. Így a céghez tartozó Győrvár Tej Kft.-vel együtt a Zalaco Zrt. mintegy 1000 munkavállalóval 11 üzemet tudhat magáénak. Ebben az évben Hévízen megnyitották az első tisztán önkiszolgáló üzletüket is, ami műfaját tekintve a Zalaco számára kísérleti projekt, ahol kipróbálják a kereskedelemben legkorszerűbbnek számító szinte összes technológiát.
A jubileumi évben közel 3 milliárd forint értékű beruházásra készülnek, a munkálatok már elkezdődtek. Ezek sorában olyan technológiai fejlesztéseket terveznek, amelyek segítségével a nagyüzemekben a kisüzemit is meghaladó minőséget tudnak elérni. Divatossá váltak a kovászolásos termékek, s a Zalaco, alkalmazkodva a vásárlói igényekhez, felvállalta a komoly technológiai hátteret és szakmai tudást igénylő eljárást, üzemeikbe a legmodernebb kovászolóberendezéseket építik be – a 3 ezer literes kovászolótartályokban a keverésen, a hűtésen keresztül minden szükséges paramétert be tudnak állítani. Minden üzemüket fejlesztik, korszerűsítik az épületeket, az infrastruktúrát, a fagyasztott és a napi friss áruk technológiáját egyaránt. Az üzleteknél is komoly felújítási programot indítottak el, a jövő évben boltról boltra haladva újjászületnek, modern berendezést kapnak a kiskereskedelmi egységeik is.
A Zalaco sikere 3 alappilléren nyugszik: az első a kiváló minőségű alapanyag, a második a jó technológia – igyekeznek a legkorszerűbb, legjobb technológiát alkalmazni, jellemzően holland, német, osztrák gyártók gépeit használják. Valamennyi üzemük a legmagasabb nemzetközi élelmiszer-biztonsági kritériumrendszer szerint működik. A 3. legfontosabb pillér az ember, a kollégák, a szakemberek, a vezetők. A tanulóképzés a Zalaco minden üzemében folyamatos, a kollégákkal külső szervezetfejlesztő cég foglalkozik. Sokat áldoznak a kompetenciák fejlesztésére, s bevezették az év végi jutalom mellett az év közbeni jutalmazást, idén nyáron is jelentősebb összegű pluszpénzt kaptak a dolgozók.
Nemcsak Magyarországon, hanem kis túlzással világviszonylatban is egyedülálló a Zalaco Zrt. törekvése, miszerint egy cégen belül teljesen különválasztják a hagyományos kézműves-technológiákat, az azzal készült termékeket saját szakboltjaikban értékesítik, a nagyipari automata, modern üzemeik pedig nagykereskedelmi láncokat szolgálnak ki. Egyik büszkeségük a zalaszentgróti üzem, ahol a kenyereket 8 órás „előtésztás”, kovászos technológiával, hagyományos módon készítik. Cukrászüzemük és a szendvicsüzemük is hagyományos, a kézművesműhelyek nemcsak a recepteket őrizték meg, hanem a gyártástechnológiát is. A közel 30 emberrel dolgozó cukrászüzem ugyanúgy a maga nemében egyedülálló, mint a szentgróti üzem, s klasszikus kézműves egység a győrvári tejüzemük is, ahol például a vajat is hagyományos módon köpülik.
A Zalaco Zrt.-nél is tapasztalják, ismerte el Ibránszki György, hogy az emberek árérzékenyebbek, s erre különösen az alaptermékeknél figyelnek. Viszont a Zalaco a jövőben is mindenki péksége kíván lenni, a kisnyugdíjasoktól a kiskeresetűeken át egészen a prémiumfogyasztókig, hiszen termékválasztékuk hatalmas. Bár az elmúlt időszakban az alaptermékek alapanyagait is drágulás sújtja, a Zalaco, érezve a felelősségét, igyekszik a kenyér, péksütemény árát a jelenlegi szinten megtartani 2025-ben is – ígérte a vezérigazgató-helyettes. (x)