2025.01.24. 18:10
Finom borok készülőben, de nem minden gazda örvendhet ennek
A szüret idejétől függően meglepetések várhatják a boros gazdákat. Hangya László növényvédő kertészmérnök vélekedett így, mert mint, mondta, január vége felé a fehér és rozé borok már a végleges ízvilágukat sejtetik.
Az egyik zalaegerszegi belvárosi növénypatika tulajdonosának fenti kijelentése nem mindenkinek öröm a borok állagát tekintve, tudtuk meg. Azok a gazdák, akik a forró nyári, meleg őszi időjárás következményeit ismerve, a szüret időpontját a savak alakulásához igazították, meglepően finom boroknak örvendenek.

Forrás: Pixabay / Illusztráció
Borok: nem jártak jól azok, akik alacsony savtartalmú musttal indítottak
Nem úgy azok, akik a cukorfokot méregetve alacsony savtartalmú musttal indítottak. Az ilyen bor lágy, ízvilága mérsékelt. Sajnos, tovább romolhat állóképessége és az oxidációra való hajlam tekintetében. A szakember a következő megelőzendő kezelést ajánlja: Az aktuális kénezéskor (1,5–2 dkg/hektoliter) adjunk hozzá hektoliterként 0,7–1 dkg aszkorbinsavat előzetesen 2-3 deciliter borban oldva.