Kiskereskedelem

2023.06.07. 10:30

Kevesebbet költöttünk az üzletekben

2023. áprilisban a kiskereskedelem forgalmának volumene – jelentős bázishatás mellett – a nyers adat szerint 13,6, naptárhatástól megtisztítva 12,6 százalékkal csökkent az előző év áprilisihoz képest, közölte a KSH.

ZH

Forrás: Illusztráció: pexels

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 8,6, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 10,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 22,9%-kal kisebb lett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. A kiskereskedelmi forgalom volumene 0,9%-kal elmaradt az előző havitól. 2023. január–áprilisban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 10,4%-kal kisebb volt az előző év azonos időszakinál.

Áprilisban a tavalyi azonos hónaphoz képest az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 8,6%-kal csökkent. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 10%-kal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 4,1%-kal mérséklődött.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 10,7%-kal csökkent. Az eladások volumene a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 5,4%-kal nőtt, a használtcikk-üzletekben 0,3, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 9,6, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 12, az iparcikk jellegű vegyes és a bútor-, műszakicikk-üzletekben 20-20%-kal kisebb lett.

A csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 8,4%-kal csökkent.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 22,9%-kal elmaradt az előző év azonos havitól.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 4,4%-kal csökkentek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!