Hulladékok, használt ruhák, faültetés, kerékpárutak

2023.06.01. 18:15

Beszámoló a környezet védelméről Zalaegerszegen

Kiemelten fontos a város környezeti állapotának megőrzése, javítása, a civilizációs fejlődés káros hatásainak mérséklése, a környezettudatos szemlélet erősítése.

Arany Gábor

Gecse Péter alpolgármester egy korábbi sajtótájékoztatón

Fotó: Fehér Márk

Egyebek mellett ezt hangsúlyozta Gecse Péter alpolgármester csütörtökön a zalaegerszegi városházán a környezetvédelmi program végrehajtásáról tartott sajtótájékoztatón. A települési környezetvédelmi programban, a klímastratégiában és az ökováros-koncepcióban megfogalmazott célokat sikerült megvalósítani, jelentette ki. E szerint folytatódott a lakosság környezettudatos gondolkodásának elősegítése, hulladékgazdálkodást érintő fejlesztések valósultak meg,  tovább nőtt a környezetbarát közlekedést szolgáló kerékpárutak hossza, folytatódott a város víziközmű-hálózatának megújítása.

Gecse Péter megemlítette az önkormányzat által 2019-ben elfogadott fásítási programot is, amelynek eredményeként eddig már 9380 fát ültettek el vállalkozások, civil szervezetek, magánszemélyek közreműködésével. Szintén sokak részvételével zajlottak a városrészi köztisztasági akciók, tette hozzá.

Szólt a hulladékgyűjtési rendszer korszerűsítéséről: a búslakpusztai válogató fejlesztésének eredményeként az elmúlt évtől a műanyag, a papír és a fém együtt gyűjthető.

Tavaly csak a búslakpusztai szelektív válogatóban 2,3 millió kilogramm szelektíven gyűjtött hulladékot dolgoztak fel. Ennek kétharmadát újrahasznosították, 32 százaléka fűtőanyag lett, és csak 2 százalék került a lerakóba. Évek óta sikeres a használt ruha begyűjtése is a városban, az elmúlt esztendőben közel 37 tonna ruha került a kihelyezett 22 konténerbe.

Tavaly az önkormányzati területeken 140  tonna elhagyott, illegálisan lerakott  hulladékot számoltak fel, ennek költsége meghaladta a 14 millió forintot. A magánterületeken elhagyott hulladék kapcsán 113 panaszbejelentés érkezett a vármegyei zöldhatósághoz,  és ez alapján 31 tonna hulladékot szállítottak el. 

Zalaegerszegen 36 ezer gépkocsit tartanak nyilván,  naponta további 15 ezer, a környékről érkező jármű növeli a forgalmat. A levegőbe kerülő káros anyagok csökkentése érdekében forgalomtechnikai megoldásokat alkalmaztak, illetve a kerékpáros közlekedés fejlesztését segítő beruházásokat valósítottak meg. Ennek eredményeként 2019 és 2022 között 18,3 km hosszban létesült új kerékpárút közel 1,5 milliárd forintos beruházás eredményeként.  Az energiahatékonyság javítása érdekében 2014-2022 között összesen 76 önkormányzati, illetve egyéb középület modernizálása valósult meg, erre összesen 18,5 milliárd forintot költöttek a város büdzséjéből, illetve állami európai uniós támogatásból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!