Vármegyei vizitáció

2023.05.17. 20:31

Növekvő összegre pályázhatnak a civil szervezetek

A gazdasági megszorítások nem érintették a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) pénzügyi keretét.

Arany Gábor

Szalay-Bobrovniczky Vince tájékoztatóját tartja

Fotó: Arany Gábor

Az idei 11 milliárd forint után jövőre 13,8 milliárd forint lesz az az összeg, amire ez év október 2-ától egy hónapon át pályázhatnak a civil szervezetek. Erről is beszélt a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, Szalay-Bobrovniczky Vince, aki a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztálya munkatársaival kétnapos látogatást tesz Zalában. A helyettes államtitkár szerdán Lentit követően Zalaegerszegen adott tájékoztatást a Mindszentyneumban megrendezett fórumon, konzultáción, melyen részt vett Nagy Bálint közlekedésért felelős államtitkár, országgyűlési képviselő, Vigh László országgyűlési képviselő, dr. Sifter Rózsa főispán, Balaicz Zoltán polgármester és Pácsonyi Imre, a megyei közgyűlés alelnöke. 

Szalay-Bobrovniczky Vince szólt arról is, hogy tervezik a Városi és Falusi Civil Alap létrehozását, ami kiegészíti majd a NEA pályázati lehetőségeit. Az alternatív alapokkal bővülhet a támogatandó célok köre is. Az elképzelések szerint ez a lehetőség 2024-től nyílna meg 5-5 milliárd forintos kerettel. 

A tájékoztatóban a helyettes államtitkár kitért a zalai civil szervezetek eredményeire. Mint fogalmazott, lakosságszámhoz képest kiemelkedő sikerrel szerepeltek: 2023-ban közel félezer NEA-pályázatból 444 kapott támogatást, összesen 215 millió forintot. Ebben az eredményben az is benne van, hogy 150 ezer forint támogatást folyósítottak, azon civil szervezeteknek, amelyek nem nyerték el a pályázott összeget. Ennek kapcsán kiemelte, ezt a kompenzációt megszüntetik a jövő évre szóló kiírásnál, ily módon nagyobb támogatást kapnak a nyertesek. A pályázatok sikeréhez nagyban hozzájárultak a Civil Közösségi Szolgáltató Központok, húsz ilyen működik az országban, idén 550 millió forint támogatást osztanak szét közöttük. 

Az egerszegi fórumra 15 civil szervezetet hívtak meg, árulta el érdeklődésünkre Horváth Rita, a zalai civil szolgáltató központ vezetője. Ilyen konzultációra kétévente kerül sor, csütörtökön Pusztaszentlászlón és Reziben tartanak fórumot, tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!