A gyümölcsészet megmentése

2023.03.15. 16:30

Szilvágyon Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert Találkozót tartottak

Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert Találkozót tartottak a március 15-én a nemzeti ünnepen településen, illetve a Petőfi-évfordulóról is megemlékeztek.

Korosa Titanilla

b-j V. Németh Zsolt, Péntek Katalin és Pácsonyi Imre, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke

Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Egész napos program várta a régi gyümölcsfafajták megmentését fontosnak érzőket. A Nagyhegyen a tündérkertben pedig Petőfi körtefáját is elültették.

A rendezvényről Péntek Katalin polgármester elmondta, hogy a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre az esemény, melyen az oltási bemutató mellett a hegyen található boronafás pincemúzeumot, a galériát, valamint a tündérkertet is megismerhették az érdeklődők. Utóbbiban jelenleg 140 őshonos gyümölcsfát őriznek.

A polgármester hozzátette, hogy további, a Göcsej népi építészetére jellemző boronafalú pinceprésházakat szeretnének felújítani és megőrizni az utókornak. Egyet nemrég ajándékba kapott az önkormányzat a tulajdonosoktól, ezt idén fel is újítják és nyáron a Göcseji Dombérozó programjának keretében avatják majd fel.

 

A megnyitón V. Németh Zsolt, államtitkár, miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő mondott köszöntőt. A politikus arról beszélt az esemény kapcsán, hogy a tündérkertek létrehozása mérföldkő volt abban a folyamatban, hogy mentsük meg a Kárpát-medencében a gyümölcsészeti örökséget. Később viszont felvetődött, hogy mindez hogyan maradhat meg az utókornak? Ma a 24. óra programja, hogy össze kell gyűjteni a régi fajtákat, be kell helyezni a génbankba, de igazi helyük a falusi szőlőhegyeken van. A tündérkert mozgalomban az a nagy erő – jelezte -, hogy népszerűsíti ezt a gondolatot és egyre több embert vesz rá arra, hogy a világfajták helyett vagy mellett, de ültessék el ezeket a fákat. Legyen a kultúra, a magyar életmód szerves része, hogy a magyar udvarokban magyar gyümölcsfákat neveljenek a díszfák helyett. Emellett tanulják meg az ehhez kapcsolódó gasztronómiát, az ecet-, a pálinka-, lekvár- és szörpkészítést, hogy egyáltalán éljék át az emberek a termékek előállításának örömét.

A nap folyamán a Prima Primissima díjas Kovács Gyula erdész, pomológus mutatta meg az érdeklődőknek a helyes gyümölcsfa oltást, illetve tartott előadást. Délután a kultúrházban nyílt meg Kesselyák Rita Almák című kiállítása, az alkotó műveit Szarvas József, Kossuth-díjas színművész méltatta. Bemutatják továbbá Ambrus Lajos Kincsünk az ecet című kiadványát is.

Kovács Gyula tart oltásbemutatót
Fotós: Korosa Titanilla

A népzenei előadásban ifj. Horváth Károly és a Völgyi Banda működött közre, majd konferencia kezdődött a tündérkertekről.

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából délután ünnepi megemlékezést is tartanak, illetve két, Petőfi műveket felvonultató előadás zárja a napot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!