Jelentős az energia-megtakarítás

2023.02.21. 18:00

Napelemrendszer került a keszthelyi uszodára

Elkészült a Csik Ferenc tanuszoda energetikai korszerűsítése, amelyre az EU illetve a kormány összesen 30,2 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosított.

Péter B. Árpád

A Csik Ferenc tanuszoda tetejére 156 modulból álló napelemes rendszer kerül

Forrás: ZH

A keszthelyi uszoda tetőszerkezetére napelemes rendszert telepítettek, s a Széchenyi 2020 program keretében megvalósult fejlesztés eredményeként jelentősen javult az épület energiagazdálkodása. A megújuló energiaforrás révén csökkent a fosszilis hordozókból származó üvegházhatású gázok kibocsátása, ami éves szinten a korábbinál 54,5 tonnával kevesebbet jelent.

Az épület tetejére 156 modulból álló napelemes rendszer került, amely évente 145.725 kWh energiát takarít meg. A rendszer saját energiaigényét egy monokristályos, úgyszintén a nap energiáját felhasználó berendezés biztosítja.

A Keszthelyi Városfejlesztő Nonprofit Kft. azt is tudatta: az önkormányzat által elnyert pályázat 100 százalékos támogatást jelentett, a teljes projekt pedig több mint két éven át tartott, hiszen 2020 márciusában kezdődött, a befejezési határidő pedig 2022 augusztusa volt.

A napelemrendszer költséghatékony megoldás és időtálló beruházás, nem véletlenül ez manapság az egyik legnépszerűbb megújuló energiaforrás. Működése során nem szabadul fel káros anyag és nem szennyezi a légkört sem, olvasható az E.on tájékoztató kiadványában, amely szerint mindez javítja egy-egy ingatlan energiahatékonyságát és növeli annak értékét.

Szakmai kiadványok szerint a napelemberuházás átlagosan 10 év alatt térül meg, ami persze sok tényezőtől függ, például a rendszer összteljesítményétől, a fogyasztástól és az aktuális áramtarifától. S minél nagyobb egy szolárrendszer, annál gyorsabban visszajön az ára.

S az sem mellékes, hogy egy napelem várható élettartama 30 év, vagyis a megtérülést követően a rendszer még két évtizeden át termeli kvázi ingyen a villamosenergiát. Pályázatokból finanszírozott beruházás esetén ez az idő természetesen még több.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!