Március második felében Keszthelyen is indulnak tanfolyamok

2023.02.15. 18:30

Megtanítja metszeni Magyarországot a MATE Kertészettudományi Intézete

Országos tavaszi metszési tanfolyamot hirdet a MATE Kertészettudományi Intézete, amelynek keretében egy időben öt településen, köztük Keszthelyen is tartanak felnőttképzéseket.

Péter B. Árpád

Keszthelyen főként körte- és almafák állnak rendelkezésre a gyakorlásra

Forrás: MATE-illusztráció

A cél, hogy minél többféle gyümölcsfaj, faalak és művelési rendszer metszésének szakszerű fogásaival ismerkedjenek meg a résztvevők, tudatta lapunkkal a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, hozzátéve: „a tavaszi metszés a gyümölcsöskertekben nagyon fontos munka, nemcsak a következő évi terméshozás megalapozása, hanem növényeink hosszú távú termőegyensúlya, kondíciója és egészsége szempontjából is”.

Az agráregyetem kommünikéjében az is olvasható: ahhoz, hogy úgy tudjuk alakítani, metszeni gyümölcstermő növényeinket, hogy ne csak jól teremjenek, hanem esztétikai élményt is nyújtsanak, alapvető ismeretek elsajátítása szükséges. A munkatársak szakértelme garancia arra, hogy a tanfolyam résztvevői a legkorszerűbb ismereteket kapják, a kísérleti ültetvények hálózatának bőséges növényanyaga pedig a gyakorlati ismereteinek elsajátításához nyújt kiváló lehetőséget.

A különböző helyszínek egyéni gyakorlati programot kínálnak a kutatási profil és a helyi adottságok szerint. Keszthelyen elsősorban körte- és almafák állnak rendelkezésre a gyakorlásra, Soroksáron és Érd-Elvirán az almatermésűek, valamint a csonthéjasok, Cegléden a kajszi és a szilva, Fertődön pedig a bogyósgyümölcsűek metszésének korszerű módszereit ismerhetik meg a résztvevők. A tanfolyamok március második felében rövid elméleti oktatással kezdődnek, amelyen a gyümölcsfajok termőrészeivel és a metszőeszközök használatával lehet megismerkedni.

A kétnapos, 2x8 órás tanfolyamokat március 17-én és 18-án, illetve március 24-én és 25-én tartják egy időben, mind az öt helyszínen. A tanfolyam elvégzéséről igazolást állít ki a MATE, amely azt is tudatta: a részvétel semmilyen előképzettséget nem igényel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!