Az ember elvesztette az egyensúlyt a teremtett világgal

2023.02.14. 14:30

Kovács Gyula Prima Primissima díjas erdész, gyümölcsész tartott előadást Csesztregen

Hétfőn a helyi Korhatártalan Klub meghívására Kovács Gyula Prima Primissima díjas erdész, gyümölcsész tartott előadást a művelődési házban.

Korosa Titanilla

Kovács Gyula (j), mellette Molnár Ferenc

Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

A rendezvény az Életet az Éveknek idősügyi szervezet területi nyugdíjas csoportjainak helyi értéktár programjaként jött létre.

Először Bedő Róbert polgármester köszöntötte a megjelenteket és mutatta be az előadót, kinek beszélgetőtársa az esten Molnár Ferenc, a klub tagja volt.

Kovács Gyula közös gondolkodásra hívta az egybegyűlteket, a központi téma a gyümölcsészet volt, mely ezeréves kultúránk része. A pórszombati génbankban több ezer gyümölcsfajtát őriz, ez Európa legnagyobb gyűjteménye, ami egy nép hagyatékát őrzi, ám folyamatosan pusztul.

Kovács Gyula a rendezvényen Fotós: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Gyűjtőmunkája kezdetéről elmondta: mikor erdészként dolgozni kezdett a göcseji településeken, még éltek azok az emberek, akik megosztották vele gondjaikat, emlékeiket, ennek hatására elkezdte kutatni a pusztuló néprajzi tájegység történetét, az egyedülálló gyümölcsészeti örökséget. Azzal is szembesült közben, hogy már a 15. században voltak gyümölcskertek, de 100 évnél tovább nem maradtak fenn, elpusztultak. Ebből kiindulva úgy gondolta, hogy a gyűjteményt emberek összefogásával lehet minél hosszabb ideig megtartani. Olyan társak bevonásával, akik képesek ennek őrzésére. Néhány év alatt olyan sikeressé vált a munkássága, hogy például Kalotaszegbe látogatása előtt kihirdették érkezését a templomokban, és a közösségek szervezetten adták át az ősök által meghagyott tudást a gyümölcsökről.

Kovács Gyula arról is beszélt, hogy véleménye szerint az ember elvesztette az egyensúlyt a teremtett világgal. Mint mondta: minden kultúrának van fel- és lefelé ívelő szakasza. Két dolog válthat ki traumát: a háború és a társadalom morális pusztulása, ma – véleménye szerint - inkább utóbbitól kell tartani, de a kettő általában együtt jár. Ilyen időszakban vissza kell lépni és a kultúrának azon részét előtérbe helyezni, újraindítani, mely a biológiai fenntartáshoz szükséges.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!