A tetőszerkezetét hozták helyre

2023.02.10. 11:30

Felújításokat végeztek a zalabaksai templomon

Nemrég külső felújítási munkálatokat végeztek a helyi római katolikus templom tetőszerkezetén, ezzel megszüntetve a beázást. Mintegy 15 millió forint állami támogatásból nyílt erre lehetőség.

Korosa Titanilla

Molnár Árpád plébános, háttérben a templommal

Fotó: Korosa Titanilla

Elöljáróban Molnár Árpád plébános elmondta, hogy a falunak a török idők előtt is volt már temploma Szent Andrásnak szentelve. Amiben most imádkoznak a hívek, annak megépítésére a rendszerváltás kezdetekor kaptak engedélyt a helyiek. Ekkor hagyták jóvá az állami szervek, hogy az 1920-ban villámcsapás miatt megrongálódott imaház helyett újat építsenek, amit aztán 1992 augusztusában szenteltek fel Szűz Mária Világ Királynője tiszteletére.

- Sajnos akkor a tervező olyan díszes oldal- és tetőablakokat tervezett, hogy ezeknél - ahogy várható is volt - beázott az épület - mondta Molnár Árpád. - Ennek orvoslására azt a megoldást javasolták a szakemberek, hogy ezeket a nyílásokat meg kell szüntetni. Másfél éve nyertünk el 15 millió forintot, ebből oldottuk meg a négy kiugró tetőablak beépítését, hogy biztonságosabb legyen a tetőszerkezet és ne ázzon be az épület. A templom nem áll műemléki védelem alatt, így könnyebben sikerült megoldani a munkát, nem kellett külön engedélyeztetni. Végeztek még a kivitelezők bádogos munkát is, csatorna került az oldalsó falrészre. Van még vissza kőművesmunka és színezés, amit majd saját erőből és a szombathelyi püspök segítségével oldunk meg.

A zalabaksai templomban akolitus bevonásával tartanak igeliturgiát minden hónap első és harmadik vasárnapján fél 12-kor, a második és negyedik vasárnapon pedig Árpád atya misézik a híveknek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!