Országos csúcs

2023.01.22. 19:00

Az ország legdrágább négyzetméterára egy balatoni településen van

Jelenleg a kivárás jellemzi a hazai ingatlanpiacot, észrevehetően csökkent a tranzakciók száma, ahogy a kereslet is – mondta lapunk érdeklődése nyomán a Tóth Tibor, OTP Ingatlanpont Kft. stratégiai partnere. Mindezt főként a rezsiárak körüli bizonytalanságokkal magyarázza a Balaton-felvidéken, Balatonfüred, Ajka és Keszthely térségében tevékenykedő szakember.

Veszprémi Napló

– A kereslet manapság jobbára az energiahatékony ingatlanok iránt tapasztalható, míg a rossz energiafelhasználásúak iránti igény visszaesett. Ez a tendencia az árakban is megjelent, hiszen a nem hőszigetelt ingatalanok ára csökkent, az új építésű házaknál és a kis alapterületű társasházi lakásoknál viszont stagnálnak vagy nőnek az árak. A befektetési célú ingatlanvásárlás esetében is hasonló a helyzet, a cégek, vállalkozók szintén kivárnak – tette hozzá Tóth Tibor. 

A szakértő megjegyezte, hogy az új építésű ingatlanoknál az elmúlt években 20-30 százalékos áremelkedés volt a jellemző, s a mostani árak várhatóan nem is fognak csökkeni, mivel nem lesz olcsóbb a kivitelezés és a finanszírozás. Ezek alapján inkább további drágulásra lehet számítani.

Ami a 2021-es évet illeti, túlnyomó többségben a balatoni települések voltak az esztendő legdrágább községei. Míg Budapest egyik kerületében valamivel több mint 1 millió forint volt az átlagos négyzetméterár, addig a legdrágább magyar községben 1,274 millió forintot kellett fizetni egy négyzetméterért. A legdrágább magyar település 2021-ben a Balaton északi partján fekvő Ábrahámhegy volt, ahol az átlagos négyzetméterár az említett 1,274 millió forint volt. Az alig ötszáz lelket számláló Ábrahámhegy polgármesterét megkérdeztük a legmagasabb a négyzetméterár kapcsán. Kérdésünkre Vella Zsolt úgy fogalmazott, hogy igazából minden feltétel adott ahhoz, hogy Ábrahámhegy vonzó célpont legyen az ingatlanvásárlók részére. – A község infrasturktúrája rendben van, mikroklímája, igényes strandja pedig alapvetően határozza meg a település vonzerejét, ami visszaköszön az árakban – hangsúlyozta.

A négyzetméterárak tekintetében a budapesti agglomerációban található kistelepülés, Remeteszőlős következik, a harmadik helyen Tihany szerepel, bár itt nemcsak családi házakat adtak el, hanem társasházi lakásokat is 2021-ben. A családi házak esetében valamivel több mint 1 millió forint volt az átlag, míg a társasházi lakásoknál több mint 1,6 millió forint, ami végül 1,25 millió forintos összesített átlagos négyzetméterárat eredményezett. A 2022-es adatokat várhatóan május körül hozzák nyilvánosságra. Az OTP Ingatlanpont Kft. stratégiai partnere, Tóth Tibor azonban annyit már most elmondott, hogy 2022-ben a balatoni – ábrahámhegyi, tihanyi, szigligeti – ingatlanok mellett már a közeli háttértelepülések esetében is magas négyzetméterárak jellemezték a piacot. Konkrét példaként Dörgicsét, Vászolyt, Barnagot, Pécselyt, illetve a Káli-medence településeit említette.

A teljes cikket a veol.hu-n olvashatják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!