Naprakész információk

2023.01.11. 17:30

Adóváltozásokról tájékoztatott a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara év elején hagyományosan tájékoztatja tagságát, a gazdasági és az üzleti élet szereplőit az azévi hatályos adóváltozásokról.

Arany Horváth Zsuzsa

Mint minden évben, idén is hatalmas volt az érdeklődés

Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A 2023-ban életbe lépő változtatásokról szóló előadást szerdán tartották meg az Arany Bárány Hotelben. Ahogy az előző években, idén is dr. Lázár József, a NAV Győr-Moson-Sopron Megyei Adó-és Vámigazgatósága osztályvezetője tekintette át az adózási jogszabályok új elemeit. Mivel még karácsony után is születtek módosítások, rendeletek, az előadó naprakész tudással látta el hallgatóságát a személyi jövedelemadó, a járulékok, a kedvezmények, a társasági adófajták, az átalányadózás változásai és az illetékek témakörében.  A kamara részéről Vörös Anikó titkár köszöntötte a népes hallgatóságot és az előadót, jelezve, a nap folyamán elhangzó ismereteket írásban is megkapják, akik erre igényt tartanak.   

A személyi jövedelemadóval kapcsolatos kedvezmények sora eggyel bővült az év végén, hangzott el  a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara adóváltozásokról szóló napján. Dr. Lázár József, a NAV győri osztályvezetője a 30 alatti édesanyák kedvezményes adózására utalt, ami a 25 év alatti fiatalokat, az új házasokat, a családokat, a négygyermekes édesanyákat, a tartósan beteg gyermeket nevelőket megillető kedvezmények mellé sorakozott fel. (A 30 év alatti anyák kedvezménye örökbe fogadott gyermek esetén is érvényesíthető.) A kedvezmények igénybe vételének felső jövedelemhatára a hazai bruttó átlagbér, amit a KSH jelenleg 499 952 forintban állapított meg. (Ez nem vonatkozik a teljes szjamentességet élvezőkre.)

Lázár József jelezte, a SZÉP-kártya munkabéren kívüli juttatást biztosító rendszerében megszűntek a különböző "zsebek", amelyek a jellemzően évi 450 ezer forint felhasználhatóságát szabályozták, ezentúl nincs megkötés. (A munkáltató adhat ennél nagyobb összeget is.) Változtak az üzemanyagköltség elszámolását lehetővé tevő rendelkezések, az elektromos és hibrid autóra is elszámolható a költség, a speciálisan ezekre kidolgozott szorzók alapján.

Dr. Lázár József és Vörös Anikó a rendezvényen
Fotós: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A KATA megszűnte után felértékelődött az egyéni vállalkozók átalányadózása, ez esetben a minimálbér (232 ezer forint) talaján számított, feltételezett éves bevétel lesz az adózás alapja. (Egyéni vállalkozóknál tízszeres, a többi formánál ötvenszeres a kiinduló összeg.)

Az egészségbiztosítási járulékról szólva arra figyelmeztetett az előadó, hogy 57 ezer forintnál nagyobb hátraléknál a tartozó nem jogosult igénybe venni az egészségügyi szolgáltatásokat, a tajkártya "pirosra" vált a nyilvántartásokban.  

A törvények mellett újonnan megalkotott kormányrendeletekben is szabályozzák az adózást, ami felveti annak eshetőségét, hogy a veszélyhelyzeti státusz feloldásával más jogszabályban kell rögzíteni a könnyítéseket, mondta a szakember.  

Vörös Anikó, a kamara titkára a tanácskozáson felhívta a jelen lévők figyelmét arra, hogy a kamarai hozzájárulást nem a területi kamarának kell befizetni, hanem a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gránit Bankban vezetett számlájára kell utalni, de segítenek megoldani mindenkinek itt Zalában is, ha igényli. Kérte, hogy ki-ki figyelje az ügyfélkapuja híradásait, mert a kamarai értesítések is oda érkeznek már.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!