Statisztika

2023.01.29. 19:00

A KSH közzétette a Zalára vonatkozó adatokat is – A mezőgazdasági termésátlagok jobbak voltak az országosnál

A megyét az aszály kevésbé sújtotta, mint az ország más területeit. Ez is közrejátszott abban, hogy a mezőgazdasági termelés adatai kedvezőbben alakultak, derül ki a KSH nemrég közzétett, Fókuszban a megyék című összefoglalójából, amely a 2022-es év első három negyedévének adatait elemzi.

Szabó Judit

Forrás: Illusztráció / Pixabay

A KSH jelentése szerint 2022-ben Zala megyében a szántó 36%-án, 35,2 ezer hektáron termesztettek kalászos növényeket. Szántóföldi kiterjedésük 5,5%-kal nőtt, együttes hozamuk (204,0 ezer tonna) így is 1 százalékkal csökkent az előző évihez képest. Mivel a megye területét a nyári aszály kevésbé sújtotta, a termésátlagok felülmúlták az országosakat. A tritikálé hektáronkénti hozama itt volt a legnagyobb és a többi főbb kalászosé is a megyei rangsor első harmadában található.

A kalászos gabonatermés nyolctizedét adó búzából az előző évinél 11%-kal nagyobb szántón 4,1%-kal több szemtermést arattak, így termésátlaga (5,9 tonna/hektár) 6,0%-kal csökkent 2021-hez viszonyítva.

Zala megyében 2022. június 1-jére a juhok száma nőtt, a szarvasmarháké, a sertéseké és a tyúkoké csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Utóbbiak közül a tyúkok egyedszáma esett vissza leginkább.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!