Fókuszban a munkahelyteremtés

2022.12.11. 20:00

Több tízmilliárd forint értékben valósultak meg beruházások 2014 óta Zalaegerszegen

Az elmúlt nyolc évben több tízmilliárd forint értékben valósultak meg beruházások a zalai megyeszékhelyen, s a fejlődés a rendkívül nehéznek ígérkező 2023-as esztendőben is folytatódik.

Varga Lívia

A Bosch kutatóközpont alapkőletétele szeptemberben. B-j: Somogyi András, a Bosch csoport humán erőforrásért felelős alelnöke, Vigh László országgyűlési képviselő, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Szászi István, a Bosch Magyarország és az Adria régió vezetője, Balaicz Zoltán polgármester és Kemler András, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója

Forrás: ZH-archívum

– A munkahelyteremtés az alapja mindennek, hiszen ahol munka van, ott minden van – összegezte a gazdaságfejlesztés legfontosabb célját Balaicz Zoltán polgármester. – Amikor 2014-ben a jelenlegi városvezetés megkezdte munkáját, 7,5 százalék volt a városban a regisztrált álláskeresők aránya, ez ma 2,6 százalék: nyolc év alatt 4400 új munkahely jött létre a településen. S a következő két évben mintegy 135 milliárd forint összértékű beruházásaik révén további 1700 álláshelyet teremtenek a zalaegerszegi vállalkozások.

Az idén elkészült, átadott fejlesztések sorában Balaicz Zoltán elsőként az északi ipari parkban, 265 hektáros területen, 45 milliárd forintos kormányzati forrásból megépített Zala ZONE Járműipari Teszt­pályát emelte ki, megjegyezve: már csak a 4,4 kilométeres oválpályán dolgoznak a kivitelezők. A hagyományos, az elektromos, valamint az önvezető gépjárművek kutatás-fejlesztésének és innovációjának Európában is egyedülálló bázisa mágnesként vonzza a további beruházásokat, a kutató- és fejlesztőközpontokat, valamint az egyetemi hátteret.

A tesztpálya mellett 40 hektáron 60 milliárd forintból megépült a Rheinmetall 30 ezer négyzetméteres gyára, és megkezdődött a modern gyártósorok és technológia telepítése. Az üzem mellett tesztkörnyezet is létesült. A tervezett 500-ból 150 álláshelyet már betöltöttek, a gyártás a jövő év elején indulhat. Ez Zalaegerszeg történetének legnagyobb ipari beruházása, hangsúlyozta Balaicz Zoltán.

Zalaegerszeg történetének legnagyobb ipari beruházása a 60 milliárd forintból megépült Rheinmetall gyár, képünkön az ünnepélyes átadó
Fotós: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap-archív

– Nagyon büszkék vagyunk a 8 milliárd forintból megvalósult Science Parkra, ahol együtt van a termelés, a kutatás-fejlesztés, az innováció, a szakképzés és az egyetemi háttér, azon belül három egyetem mérnökképző, kutató, fejlesztő, inkubációs és szállásépületei – sorolta a polgármester, hozzátéve: a parkban idén a Széchenyi István Egyetem 4 milliárd forint beruházással megvalósított inkubációs és szállásépületeit adták át. 

S megépült 750 milliós ráfordítással a ZalaZONE Ipari Park 580 nézetméteres irodaépülete is.

Novemberben átadták az AVL Hungary Kft. kutató-fejlesztő központját, ami 2,5 milliárd forintból épült fel és 150 új munkahelyet teremtett, nagyrészt mérnökök, kutatók számára, de középfokú végzettségű dolgozókat is foglalkoztatnak a tanműhelyben, mondta Balaicz Zoltán. Az AVL osztrák márkafüggetlen járműipari fejlesztő cég, amely napjainkban öt kontinens 26 országában 50 technológiai és innovációs központban 11 ezer dolgozót alkalmaz S mint az átadón elhangzott: elkötelezett Zalaegerszeg iránt.

Ahogy az AVL, úgy a Bosch Kutató-Fejlesztő és Teszt Kampusz is a járműipari teszt­pálya hatására választotta Zalaegerszeget, alapkövét szeptemberben tették le: a beruházás 1,2 milliárd forint állami támogatással, összességében 10 millió euróból valósul meg. A 10 ezer négyzetméteres új autóipari kutató-fejlesztő és gyártóközpont mintegy 150 új munkahelyet teremt majd. 

A 2012-ben indult, fő tevékenységként fúrt cölöpalapozással és szádlemezes munkatér-határolással foglalkozó Fundament Plusz Kft.-nél 1,1 milliárdos beruházás valósult meg idén: 2500 négyzetméteresre bővítették munkacsarnokukat. A társaság az egyetlen cölöpöző cég a Dunántúlon, jellemzően útépítéshez kapcsolódó hídépítéseknél, vízügyi beruházásoknál működnek közre, valamint  lakó-, üdülő- és középületek, iskolák, ipari csarnokok, sport- és szabadidő központok, kereskedelmi létesítmények megvalósításában.

A fúrt cölöpalapozással és szádlemezes munkatér-határolással foglalkozó Fundament Plusz Kft. 1,1 milliárdos beruházással 2500 négyzetméteresre bővítette munkacsarnokát
Fotós: Seres Péter

Hamarosan átadják a Magyar Posta új, 2700 négyzetméteres logisztikai központját is, amely 62 új munkahelyet teremt, közölte a polgármester.

Történtek fejlesztések a déli ipari parkban is: a Flex újabb, 9 milliárd forint értékű beruházást valósított meg Zalaegerszegen. A fejlesztéssel, amit a kormány 3,6 milliárd forinttal támogatott, 120 új, köztük 90 magasan kvalifikált munkahely jött létre. S júliusban adták át a társaság 2 milliárd forintból megvalósított, 1800 négyzetméteres automatizált raktárcsarnokát, amely várhatóan további beruházásokat indukál, árulta el Balaicz Zoltán, megjegyezve: januárban a tervek szerint újabb jó hírrel szolgálnak majd...

A zalai megyeszékhelyen fejleszt a német TÜV Rheinland is, a társaság stratégiai döntésének értelmében 2025-re zalaegerszegi egységük a cég vezető kompetenciaközpontjává válik a fejlett vezetéstámogató rendszerek és az önvezető járművek terén. Továbbá bővíteni kívánják a próbapályán az önvezető tesztszolgáltatásokat is.

Húsz hektáron, 33 milliárd forintból elindult a Metrans közúti-vasúti termináljának és logisztikai központjának építése is. A létesítmény első ütemben 120 új munkahelyet teremt, a kapcsolódó cégekkel együtt pedig 500 új állás létesül általa a térségben. Számos tényező játszott közre, ami miatt Zalaegerszeg tökéletes helyszíne lesz Európa egyik legmodernebb vasúti-közúti termináljának. Egyrészt közel vannak az adriai nemzetközi tengeri kikötők, ahonnan a városhoz vezet a nemzetközi vasúti korridor. Közel van a sármelléki nemzetközi repülőtér is, amely közvetlenül kapcsolódik majd a város és az M7-es autópálya között épülő M76-os kétszer kétsávos gyorsforgalmi úthoz. A később megépülő Zalaegerszeg és Körmend közötti gyorsforgalmi szakasz pedig Ausztria és Németország felé jelent kapcsolatot.

A város egyik büszkesége a 8 milliárdból megvalósított Science Park, ahol együtt van a termelés, a kutatás-fejlesztés, az innováció, a szakképzés és az egyetemi háttér
Fotós: ZH-archívum

Zalaegerszegen építik fel a Dronemotíve drónkutatási és fejlesztési kompetenciaközpontot is, amely az egykori andráshidai repülőtéren kap helyet. A központ polgári és állami pilóta nélküli légijármű- és csatlakozó rendszerek kutatás-fejlesztését, minősítését, tesztelését, UAS-szolgáltatásokat, -tanácsadást és széles körű képzési portfóliót megvalósító ökoszisztémaként működik majd, ami újabb jelentős eleme lesz a kutatásoknak, fejlesztéseknek, innovációs beruházásoknak. Idén ennek jegyében már Zalaegerszeg adott otthont az első Magyar Drón Világkupának közel hatvan nemzetközi induló részvételével.

– Azt gondolom, mindent összevetve jól állunk a gazdaságfejlesztés terén, hiszen ezek a beruházások amellett, hogy új munkahelyeket teremtenek, növelik az iparűzési adó összegét is, ami biztonságosabbá és kiszámíthatóbbá teszi a város működését. Az iparűzési adó a gazdaság állapotának egyik legjobb fokmérője. 2014-ben 3,2 milliárd forint volt a város ebből származó bevétele, ami néhány év alatt 70 százalékkal nőtt: 2023-ban már 5,6 milliárd forintra számítunk  – szögezte le végezetül Balaicz Zoltán, kiemelve: a fejlesztések révén olyan egyedülálló gazdasági ökoszisztéma alakul ki Zalaegerszegen, melyben szorosan összefügg a termelés, a kutatás-fejlesztés, az innováció, a szakképzés, az egyetemi oktatás, valamint a különféle szolgáltatások. A jövő tehát Zalaegerszegen már elkezdődött...

 

A cikk megjelenését Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!