Súrlódás, tesztbábu, adatgyűjtés

2022.12.16. 16:16

Önvezető járművekkel kapcsolatos kutatások az egyetem és a tesztpálya együttműködésében

A Pannon Egyetem Mérnöki Kara, a Zalaegerszegi Egyetemi Központ ( PE ZEK) és a zalaegerszegi járműipari tesztpálya kétéves közös kutatásfejlesztési programját zárta pénteken a PE ZEK kampuszán rendezett konferencia.

Arany Hováth Zsuzsa

Dr. Szalai István egyetemi tanár, a projekt vezetője tájékoztatta a hallhatóságot

Fotó: Jóna István

Az önvezető autókkal kapcsolatos kutatások, elemzések, adatgyűjtések 2020-2022 között a „Hagyományos és önvezető járművekkel kapcsolatos kutatás-fejlesztések a zalaegerszegi tesztpálya bevonásával” című Tématerületi Kiválósági Program révén valósult meg, tájékoztatta lapunkat a rendezvény előtt dr. Németh István, a PE ZEK főigazgatója, az egyetem stratégiai rektorhelyettese.

A résztvevőket dr. Németh István és dr. Szalai István egyetemi tanár, a projekt szakmai vezetője köszöntötte, majd a főigazgató tartotta a nyitó előadást "A 21. századra optimalizált tudástranszfer" címmel.  A jövő egyeteme elosztott erőforrású, hálózatban működő központok rendszerén definiálja magát, hangsúlyozta az előadó, arra utalva, hogy a tudás megszerzése már nem helyhez kötött, a hálózat képes széles körben szétosztani azt. 

A zalaegerszegi tesztpálya fontos terep a hazai járműipar és a nemzetközi fejlesztők számára.  A Tématerületi Kiválósági Program is lehetőségeket teremtett a PE kutatói számára, hogy kutatás-fejlesztési és ­oktatástechnológiai eredményeiket a gyakorlatban is tesztelhessék, a hallgatóik pedig kapcsolódnak az önvezető járműves kutatásokhoz. Sokan már a duális képzésben élnek a lehetőséggel, s utánpótlást jelentenek a ZalaZONE Járműipari Tesztpálya számára. 

Dr. Németh István a jövő egyeteme hálózatos működéséről tartott előadást
Fotós: Jóna István

Ennek jegyében hallhattak a résztvevők a mérnöki kar oktatóitól friss kutatásokra épülő előadásokat. Nagy Roland a gépjárműbe integrálható, az út minőségét vizsgáló mérőberendezések fejlesztéséről szólt, dr. Guba Sándor a gördülési súrlódást vizsgáló laboratóriumi berendezés fejlesztéséről, Mester Sándor a közutakon használható, a súrlódási együttható mérését lehetővé tevő eszközről,  Balogh Diána a tesztkörnyezetbe integrálható tesztbábukról, Decsi Péter pedig az elektromos jármű adatgyűjtő rendszere fejlesztéséről beszélt.  

Dr. Németh István lapunknak elmondta, már dolgoznak a folytatáson, erre újabb többmilliós pályázat áll rendelkezésre.  A kiadvány jelzi, terveik között szerepel a zalai térség közúthálózatának minőségi jellemzők szerinti felmérése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!