Naprakész információk

2022.11.09. 19:00

A hazai monetáris politika aktuális kérdéseiről tartott előadást Pleschinger Gyula Egerszegen

A Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) Zala Megyei Szervezete vendége volt Pleschinger Gyula, az MNB monetáris tanácsának tagja.

Arany Horváth Zsuzsa

A közgazdász délután résztvevői, középen Pleschinger Gyula és dr. Csanádi Ágnes

Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A szakmai társaság elnöki tisztét is betöltő közgazdász a hazai monetáris politikai aktuális kérdéseiről tartott előadást a zalai szervezet tagjainak a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központjában, ahol a hallgatók is megismerkedhettek a Magyar Nemzeti Bank legutóbbi intézkedéseivel, a világgazdaság hatásaival, a magyar gazdaságot meghatározó tendenciákkal. A vendéget dr. Csanádi Ágnes, az MKT zalai szervezetének alelnöke, egyetemi tanszékvezető köszöntötte, bevezetőjében elmondta, hogy évek óta igyekeznek naprakész információkat szolgáltató rendezvényekkel a társaság zalai szakmai közösségének rendelkezésére állni. A Magyar Közgazdasági Társaság Zala Megyei Szervezete a zalai cégek, vállalkozások, önkormányzati tisztségviselők, a közgazdasággal foglalkozó egyetemi oktatók, hallgatók számára nyújt lehetőséget arra, hogy a hazai monetáris és fiskális politikát alakító szakemberektől tájékozódhassanak.

A társaság tagjainak tartott előadásában a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának tagja, Pleschinger Gyula sorra vette a világgazdaságot a pandémia után is sújtó jelenségeket, amelyek között első helyen említette az orosz-ukrán háborút, a nyomában járó energiaválságot és az inflációt. A magyar gazdaság ezekkel összefüggésbe hozhatóan küzd a folyó fizetési mérleg 8 százalékos hiányával, az Európai Unió által még nem folyósított pénz hiányával, a forint árfolyamának gyengeségével, a költségvetés és az államadósság problémáival.

Mindezek a befektetői piacon sérülékenynek, kockázatosnak mutatják az ország gazdaságát, mondta az előadó, emiatt a jegybank és a kormány folyamatos együttműködése mellett kell a válságból adódó jelenségek enyhítését szolgáló intézkedéseket meghozni. Ide tartozik az alapkamat emelése, amelyet 13 százalékos szinten fagyasztott be a monetáris tanács októberben, a továbbiakban más, átmeneti eszközökkel szeretné a szigorításokat tartani, míg a kormány szándéka a gazdasági recesszió elkerülése. Javulást a jövő év második felére prognosztizált Pleschinger Gyula.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!