Applikációval a vándorló halak védelméért

2022.08.12. 12:00

Segítséget kér a balatoni kutatóintézet a gátak feltérképezéséhez

Lakossági segítséget kérnek a gátak feltérképezéséhez. Egy egyszerű applikáció használatával sokat tehetünk a vándorló halak védelméért, közölte honlapján a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet.

ZH

Fotós: Shutterstock

A World Fish Migration Alapítvány tavaly júliusi jelentése szerint a folyami és tengeri ökoszisztémákat fenntartó vándorló halpopulációk mérete és sokfélesége a korábbihoz képest átlagosan 76 százalékkal csökkent. Több száz millió ember megélhetése, élelmezése és gazdasági biztonsága függ ezektől a fajoktól. A csökkenés oka elsősorban a számos infrastrukturális fejlesztés és beruházás. Gátak, duzzasztók, zsilipek és átereszek milliói darabolják fel vízi útjainkat és zárják el a halak vándorlási útvonalait, közölte a kutatóintézet.

Az Alapítvány a Dam Removal Europe szervezettel közösen egy olyan applikációt fejlesztett, mely használatával jelenteni lehet a folyóakadályokat, és felvenni azokat egy világszerte folyamatosan bővülő adatbázisba. Az alkalmazás ingyenes, letölthető a play áruházból.

A folyók különféle gátak általi széttöredezettségének valódi nagyságrendje Európában és azon kívül is többnyire ismeretlen. Ez az információhiány akadályozza a megalapozott döntések meghozatalát. Az AMBER Barrier Tracker alkalmazás célja, hogy a folyók összekapcsolhatóságának első európai értékelése megszülethessen, és nyilvánvalóvá váljon, hogy hol van a legnagyobb szükség a helyreállításra. Csak Európában legalább százezer elavult gát akadályozza a vízi élőlények fontos vándorlási útvonalait, hívta fel rá a figyelmet a kutatóintézet. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!