Nem lesz mézhiány hazánkban

2022.08.10. 14:01

Méhészeti körkép: Az országos termésátlag jónak mondható, a piaci környezet némileg kiszámíthatatlan

Jól indult tavasszal az idei év a méhészek számára, jól mézelt a repce, az akác pedig évtizedes átlagot döntött. A nyár közepén az aszály azonban már gondot okozott a keleti országrészben, tájékoztatta lapunkat Horváth Gábor, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület vezető szaktanácsadója.

Mozsár Eszter

Idén az aszályos időjárás az Alföldön a méheket is megviselte, a Dunántúlon kedvezőbbek voltak a viszonyok Fotó: Pezzetta Umberto

Fotó: Pezzetta Umberto

Az augusztus elején elvirágzó napraforgó az utolsó országos jelentőségű méhlegelő, így lezárult az idei méhészeti szezon. Az időjárás viszontagságai miatt az ország gyakorlatilag kettészakadt, a dunántúli méhészek akácból például nagyon jó eredményeket értek el, Dunától keletre az akác jónak mondható volt. A napraforgómézben a kifejezetten jó termőterületeken – pl. a Jászságban és Békés megyében – az idei év sokkal gyengébben sikerült, mint az elmúlt évek átlaga. Jász-Nagykun-Szolnok megyében a térdig érő napraforgó alig tenyérnyi virágzata nem tudott olyan hozamot produkálni, mint amihez hozzászoktak a méhészek.

- Az elmúlt két-három év kifejezetten gyenge volt az ágazatban, az idei a méztermés szempontjából jónak mondható – értékelt Horváth Gábor. - Magyarország mézfogyasztása évente 10 ezer tonna, a haza méztermés rossz években ennek a másfélszerese, jobb években a két-háromszorosa, tehát még egy gyengébb évben sincs ellátási hiány nálunk. Ugyanakkor el kell mondani, hogy a megtermelt, jó minőségű magyar méz nagy részét exportáljuk. A legfontosabb partnerek továbbra is Németország, Franciaország, Olaszország és Ausztria. Reméljük, hogy idén ugyancsak keresett lesz az európai piacon a magyar méz. 

Az árakról érdeklődve kérdésünkre a szakértő azt felelte, a kiskereskedelmi árak a jelenlegi gazdasági helyzet miatt biztosan emelkedni fognak, így a közvetlenül a termelőtől vásárolt méz ára is növekedni fog, de az értékesítési lánc rövidsége miatt  a termelői árak várhatóan a bolti árak alatt maradnak.

- Az export során tisztában kell lenni azzal, hogy a legnagyobb ellenfele a magyar méznek az Ázsiából származó, kétes eredetű termék. Reménykedni tudunk csak abban, hogy a nagykereskedelmi árak növekedni fognak, mivel exporttermékről beszélünk, és az euró a forinthoz képest jelenleg rendkívül erős. Ugyanakkor a világpiaci változások megjósolhatatlanok. Az tény, hogy a méhészek költségei tavaly óta duplájára emelkedtek. Egyrészt minket is közvetlenül érint az üzemanyagár, másrészt a méhcsaládok átteleléséhez szükséges, megfelelő minőségű takarmánycukor ára ugyancsak megkétszereződött.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület szeretné kiemelni, hogy az időjárás okozta változások és úgy általában a mezőgazdaságot érintő kockázatok fokozottan érintik a mézelő méheket, így a méhészeket is. A országos termésátlag az idei évben jónak mondható, ám a termelési átlagok aránytalan eltolódása, továbbá az akadozó nagybani felvásárlás, a csökkenő kiskereskedelmi vásárlóerő, a rohamosan növekvő költségek miatt továbbra is termelők ezrei küzdenek nehézségekkel – mondta Horváth Gábor szaktanácsadó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!