Gazdaság

2022.06.28. 06:50

Zajlik a meggyszüret Pókaszepetken, jó minőségű az idei termés (videó)

Modern eszközökkel, azaz rázógépekkel és szezonális munkaerővel – köztük sok diákkal - szüretelik a meggyet a pókaszepetki Zalagrár Kft. gyümölcsültetvényein (felvételünkön). Szakemberek szerint a fagykárok nem igazán veszélyeztették, ám az aszályos tavasz már jóval inkább alakította az idei hozamot és minőséget. Emiatt tavaly és tavalyelőtt 60 ezer tonna körüli volt a hazai meggytermés, holott akár 80 ezer tonna is be tudna érni.

Mozsár Eszter

Fotó: Pezzetta Umberto

A pókaszepetki Zalagrár Kft. közel 60 hektáron termeszt intenzív technológiával meggyet, ottjártunkkor éppen az ’Érdi bőtermőt’ szüretelték, amivel néhány nap alatt végeznek. Aztán következik az ’Újfehértói fürtös’, ezek mellett termesztenek még ’Kántorjánosit’ és ’Debrecenit’, bár azokból kisebb mennyiségben. Két betakarító géppel zajlott a szüret, a gazdaság jellemzően gépi rázott meggyet termeszt. A betakarítás úgy néz ki, hogy a mezőgazdasági gép a kocsányról választja le az érett gyümölcsöt, azok pedig a ponyvára hullanak. Az egyik gép automatikusan a fák alá tolja a ponyvát, a másik gépen kézi erővel húzzák a fa alá azt. Ezt követően ládákba teszik, majd a pótkocsis traktor a cég saját hűtőházába viszi, s rövid időn, 2-3 napon belül Németországba szállítják a meggyet.

A több traktornyi meggyet azonnal a közeli hőtűházba szállítják. Fotó: Pezzetta Umberto

- A németországi partnerünkkel nagyon régi a kapcsolat, ők elégedettek a meggy minőségével, mi pedig elégedettek vagyunk a  felvásárlási árakkal - tájékoztatott Pál György, a Zalagrár Kft. ügyvezetője. - Jelen pillanatban a németországi felvásárlási árak magasabbak, mint hazánkban. A szállítmányainkból kompót készül, de szívesen állunk a lakosság rendelkezésére is, ők a kompóton kívül lekvárt és szörpöt készítenek belőle.

A mezőgazdasági szakember hozzátette, egy teljesen új, ötéves ültetvényen zajlik most a szüret.

Fotó: Pezzetta Umberto

- A mostani ültetvény pontosabban mondva nyolcéves, ugyanis három évig egy olasz faiskolában nevelkedtek, majd öt évig mi neveltük a saját területünkön, kialakítottuk a végleges vázszerkezetet, a lombkoronát, ami azért is fontos, hogy a gépek könnyebben hozzáférjenek. A hozammal és a minőséggel mi elégedettek vagyunk, 20 tonna/ha körüli mennyiséget takarítunk be erről a 25 hektárról. Ez egy ötször hármas ültetvény, ami azt jelenti, hogy öt méter széles a sortáv és három méterre vannak a fák. Azzal, hogy kisebb területre szűkítettük a fákat, azzal magasabb hozamokat tudunk elérni ugyanazzal a költségráfordítással. A régebbi ültetvény kicsit szellősebb, ott hat méter széles a sortáv és négy méterre vannak egymástól a fák. Míg a keleti országrészben, az aszály miatt valamivel kisebb a termés, mi itt Zalában nem panaszkodunk. A virágzáskor viszonylag kedvező volt az időjárás, repültek a méhek jó volt a kötődés, nem fagyott el, nem verte el a jég az ültetvényt sem, reméljük a betakarítás végéig marad a jó idő. 

Pókaszepetken általában három-négy hétig tart a meggyszezon, június 20-án kezdték a szüretet és várhatóan július közepén fejezik be azt. Pál György hozzátette, ilyenkor nagy segítség számukra a szezonális munkaerő. Közel hetven falu- és környékbelinek, egerszeginek tudnak munkát adni, a létszám túlnyomó része diák, akiknek munkájával teljesen elégedettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!