Tíz helyszínen, négy hektáron

2022.06.29. 08:00

Vegyszermentes gazdaság Zala kebelén

Napjainkban újra egyre többen fordulnak az egészséges életmód, a kistermelői lét felé. Természetközeli szemléletet vall a Gyümölcsműhely csapata is, amely szívvel-lélekkel termeli és készíti a vegyszermentes gyümölcslekvárokat, szörpöket, zöldségeket, gyógynövényeket.

SESZ

A Gyümölcsműhely levendulaszörpje Fotó: Kocsis Roland

A Gyümölcsműhely négy éve működik sikeresen. Döbröcén és Nagygörbőn tíz helyszínen, négy hektáron gondoznak szőlőt, epret, bogyós cserjéket és közel 500 gyümölcsfát.

– Termékeink alapanyagai saját, vegyszermentes gazdaságunkból származnak. A feldolgozás során tartósítószert nem használunk – ismertette Farkas Tamás, a Gyümölcsműhely csapat egyik tagja. A termékeket a környékbeli éttermekben, helyitermék- boltokban, ajándéküzletekben, vendégházakban, a Szezon Kosár Bevásárló Közösségen belül és a Nyitott portálon keresztül értékesítik. A kezdetekhez képest szépen felfejlődött a vállalkozás, hiszen míg 2019-ben 8-féle termékkel indultak, ma már 37-féle különböző terméket kínálnak, lekvárokat, szörpöket vegyesen.

A vállalkozást két család viszi a vállán. A csapat nőtagjai, Mónika és Tímea több mint 10 éves vágya vált valóvá, amikor egy lehetőség révén a két család közösen el tudta kezdeni a Gyümölcsműhely tevékenységét. A 2010-es évek elején egy falusi kis ház udvarán felállított sparhelten történt a befőzés, ahol Teri mama segített a lányoknak. Az első nyáron több mint 300 üveg hagyományos eljárással készült lekvárt főztek be. Akkor gondoltak először arra, hogy közösen, egészségtudatosan hogyan tudnának lekvárokat és szörpöket készíteni.

A következő években voltak próbálkozások, de az élet úgy hozta, hogy Mónika és férje, Imi Olaszországban egy gazdaságban dolgozott, Tímea és Tamás pedig Skóciában, majd Angliában tevékenykedett mezőgazdasági területen néhány szezont. 2019-re azonban a két család végleg hazaköltözött Magyarországra. A külföldön és itthon szerzett tapasztalatok alapján döntöttek amellett, hogy létrehoznak közösen egy vegyszermentes gazdaságot.

A kert gondozását a férfiak, a befőzést a nők végzik. Az értékesítésben mindenki részt vesz. A négy gyermek pedig ott van minden egyes munkafolyamatnál.

Összességében a Gyümölcsműhely egy lehetőség, ahol átélhető, megtapasztalható, hogy igenis van út arra, hogy egészséges, vegyszermentes alapanyagot vásároljunk, dolgozzunk fel, fogyasszunk.

A csapat célja, hogy gyermekeiknek és az érdeklődőknek értéket adjanak, s közvetítsék a természetközeli gondolkodásmódot.

– A Gyümölcsműhely a hobbink, szabadidős tevékenység, közös családi program, amellyel jót adhatunk másoknak – árulták el.

A döbröcei Gyümölcsműhely tagja a Nyitott Porták Zala-Völgye hálózatának is. A csapat arra törekszik, hogy a jövőben is megmaradjon kistermelői szinten, hiszen csak így tudják hitelesen képviselni az általuk felállított filozófiát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!