Jóval egyszerűbb lesz az élet

2022.06.25. 07:00

Csökkennek a terhek a turisztikai szektorban, megszűnik a kettős adatszolgáltatási kötelezettség

Mostantól könnyebb lesz az élete a zalai szálláshely-szolgáltatóknak és önkormányzatoknak is. Megszűnik ugyanis a korábbi kettős turisztikai adatszolgáltatás.

Péter B. Árpád

Dr. Vukovich Gabriella és dr. Guller Zoltán a megállapodás aláírásakor

Forrás: MTÜ

Mindez a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) együttműködésének az eredménye. A megállapodás szerint ugyanis a jövőben az ágazat egységes adatforrása a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) lesz, ezt használja majd a KSH is, amely először idén augusztusban publikál elemzést erre alapozva. A megállapodást a két szervezet első embere írta alá nemrég.

Az NTAK-ba 2020 eleje óta − Európában egyedülálló módon − az összes hazai szálláshely-szolgáltató egy szoftver segítségével küld valós idejű forgalmi adatokat. A most aláírt megállapodás révén az MTÜ egy biztonságos csatornán keresztül juttatja el ezeket a KSH-nak, amely így a jövőben az NTAK információi alapján állítja elő a hivatalos statisztikákat. 

Most három hónapos tesztidőszak következik, ezután a KSH kivezeti az általa üzemeltetett elektronikus adatgyűjtő rendszert. Ezzel pedig megszűnik a szálláshely-szolgáltatók és az önkormányzatok turisztikai adatszolgáltatási kötelezettsége a statisztikai hivatalnak, amely rövidebb feldolgozási idő alatt, bővebb tartalommal, alacsonyabb adatszolgáltatói teher mellett s várhatóan a korábbinál is jobb minőségben publikálhat elemzéseket a témában, fogalmazott dr. Vukovich Gabriella elnök. Hozzátette: ezzel együtt 274-re nőtt az általuk használt adminisztratív adatforrások száma. 

Dr. Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója kiemelte: a megállapodással „a turisztikai szektor digitalizálásának újabb fontos állomásához értünk”. Ezután elegendő lesz kizárólag a szálláshelykezelő szoftverek pontos vezetése és az adatok megfelelő rögzítése, így „más módon, más szervnek, más adatokat nem kell a jövőben továbbítani”, ezzel pedig tovább csökkennek a szálláshelyek adminisztrációs terhei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!