Mezőgazdaság

2022.06.29. 06:50

Aratják az őszi árpát Zalában is, nemsokára a búza következik (videó)

Egy hete megkezdték a gazdák az őszi árpa betakarítását, s közel két hónapon át tart a gabonafélék aratása országszerte. Előrejelzések szerint hazánkban összesen 176 ezer hektárról közel 650 ezer tonna őszi árpa kerülhet a raktárakba.

Mozsár Eszter

Nemsokára végeznek Pókaszepetk határában az árpa betakarításával. Fotó: Pezzetta Umberto

A pókaszepetki határban a Zalagrár Kft. cégcsoportja közel 3 ezer hektáron termeszt szántóföldi növényeket, köztük árpát, repcét, szóját, kukoricát. Őszi árpát jelenleg 450 hektáron vetettek, aminek aratását már egy hete elkezdték, s a napokban végeznek vele. Három kombájn és öt szállító jármű rója a mezőket folyamatosan. 

Fotó: Pezzetta Umberto

Pál György ügyvezető érdeklődésünkre elmondta, a tavaszi aszály az árpa minőségére is rányomta a bélyegét, a vártnál valamivel kevesebb lett az idei átlagtermés, a minőség átlagosnak mondható. Az őszi árpa után a repcét, majd a búzát takarítják be, bíznak a szerencsében, azaz a megfelelő időjárásban. Egy hirtelen jött eső vagy jég tönkre teheti az idei hozamot.

Fotó: Pezzetta Umberto

Amennyiben marad a száraz idő Péter-Pál napján az őszi búza aratása is elkezdődhet országszerte. A szakemberek úgy számolják, hogy őszi búzából több mint 1 millió hektár területről 4-4,2 millió tonnát takarítanak be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!