Ideális, vonzó exportpiac

2022.05.12. 09:00

Osztrák üzleti lehetőségekről tartottak tájékoztatást Zalaegerszegen

Külpiacra lépés Ausztria címmel vállalkozásalapításról, magyar üzleti lehetőségekről, jogszabályváltozásokról tartott előadást dr. Tefner Nóra Borbála, a bécsi magyar nagykövetség külgazdasági attaséja a Kamarák Házában.

Jóna István

Dr. Tefner Nóra Borbála előadás közben

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A rendezvényt Molnár Ágota, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (ZMKIK) általános alelnöke nyitotta meg, aki biztatta a jelenlévőket, hogy merjenek nyitni a külhoni lehetőségek felé, hiszen rengeteg kapcsolódási pont és kiaknázatlan lehetőség rejlik a zalai vállalkozások számára is az Ausztria felé fordulásban. 

– A Covid utáni lezárásokat követően újra fel kellett rázni a gazdasági életet, elsősorban abba az irányba, hogy a magyar vállalkozások Ausztria felé forduljanak, és az ottani lehetőségekről tájékozódjanak – fogalmazott bevezetőjében dr. Tefner Nóra Borbála. 

Hozzátette: a KGA road- show rendezvénnyel több magyarországi megyébe is ellátogat, ahol személyesen találkozik a vállalkozókkal és tájékoztatást nyújt az osztrák piaci lehetőségekről. Személyes beszélgetések során szeretné felmérni a vállalkozások igényeit, hogy elmondhassák a cégek, mit szeretnének Ausztriában csinálni a jövőben, és ezekhez az igényekhez próbál segítséget nyújtani Bécsben. 

– Ausztria mindig ideális és vonzó exportpiacot jelentett a magyar vállalkozások számára. Sok olyan iparág van, ahol tradicionálisan nagyon jó az együttműködés. Ilyen például a fémipar, ami kiemelten frekventált terület. Számos magyar fémipari vállalkozás beszállítója az osztrák fémipari, autóipari cégeknek, és én úgy látom, ez az igény továbbra sem csökken. Összességében a kereskedelmi forgalom minden iparágban jelen van. Ez többek között azzal is magyarázható, hogy földrajzilag közel van egymáshoz a két piac, illetve mentalitásában is sok hasonlóságot mutatnak ezek a területek, egymással együtt tudnak működni – folytatta dr. Tefner Nóra Borbála. 

Az előadásban a vállalkozásalapításról, a munkavállalók helyzetéről, az üzleti lehetőségekről és a jogszabályi változásokról is szólt a külgazdasági attasé. Elhangzott: a magyar vállalkozások a kisebb közbeszerzéseken is rendre eredményesen szerepelnek. 

Az előadás végén a résztvevőknek lehetősége nyílt kétoldalú megbeszélésre, partnerkeresésre, együttműködési és projektpartner-keresési lehetőségek egyeztetésére a külgazdasági attaséval.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!