Kedvezőbb a minősített

2022.05.29. 17:00

Az előnyösebb árért jellemzően többletszolgáltatást is nyújtanak

Az MNB friss felmérése szerint a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások átlagdíja hónapról hónapra egyre kedvezőbb a piaci alapú lakásbiztosítások átlagdíjánál. Az eddig értékesített fogyasztóbarát otthonbiztosítások immár 500 milliárd forintot meghaladó ügyfélvagyont védenek, tájékoztatta lapunkat a jegybank.

ZH

Az ügyfelek a jegybank honlapján lévő kalkulátor segítségével tájékozódhatnak a termékekről, akár otthonról is Fotó: Shutterstock

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) idén április végi felmérése szerint az áprilisban értékesített Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások (MFO) átlagdíja 34 632 forint volt, míg a piaci lakásbiztosításoké 45 956 forint. Az MFO-termékek átlagdíja hónapról hónapra vált egyre kedvezőbbé, és már közel 25 százalékkal kevesebb a piacon elérhető többi termék átlagdíjához képest, miközben az előnyösebb árért jellemzően többletszolgáltatást is nyújtanak, nem indokolt kizárások és költségek nélkül.

A fogyasztóbarát minősítést megszerzett biztosítók által eddig értékesített több mint 13 ezer MFO-szerződés 516 milliárd forintnyi ingó és ingatlan vagyont véd félmilliárd forint díj ellenében. A Magyarországon működő összesen 13 lakásbiztosító és egy fióktelep közül immár nyolc intézmény szerezte meg az MFO-minősítését. S további egy kérelem van elbírálás alatt az MNB-nél. Mindez azt jelenti, hogy a biztosítási piac döntő többsége elkötelezte magát a fogyasztóbarát szemlélet és termék mellett.

Az MFO-termék iránt érdeklődő ügyfelek az MNB honlapján lévő ingyenes kalkulátor révén választhatják ki maguknak a legmegfelelőbbet. Az ehhez kötődő szerződést – az adott biztosító honlapjára való automatikus átnavigálással – adataik újbóli megadása nélkül igényük szerint akár azonnal meg is köthetik. Az összehasonlító oldalt indulása óta már közel 30 ezer alkalommal látogatták meg az érdeklődők.

Idén további MFO-termékek megjelenése várható a biztosítási piacon, amelyet a jegybank által elfogadott februári módosítások is ösztönöznek. Ezek egy része (az eddigieken túl) további kedvezményeket és gyorsabb ügyintézést jelenthet a biztosítottaknak. A biztosítók a módosítások következtében célzott hűség-, partner-, illetve a gyermeket nevelőknek családi kedvezményeket is kínálhatnak az MFO-termékükhöz. A korábbiakhoz képest a biztosítók – a digitális folyamatok támogatása érdekében – az eddiginél egyszerűbben mérhetik fel szerződéskötés előtt az ügyfelek igényeit, természetesen úgy, hogy a megfelelő díjkalkuláció elvégzéséhez szükséges valamennyi információ továbbra is rendelkezésre álljon. Az ügyfeleknek érdemes az évforduló előtt legalább két hónappal áttekinteniük jelenlegi lakásbiztosításukat, s egyéni igényeik alapján friss kalkulációt végezni. Meglévő szerződéseiket – a feltételek szerint, de általában – 30 nappal az évforduló előtt tudják felmondani, az adott biztosítón belül azonban évfordulótól függetlenül tudnak MFO-termékre váltani. A hitelfedezeti célú otthonbiztosítások esetében az átlagdíjban jelentkező különbség hasonló, így érdemes MFO-t kérniük banki ügyintézőjüktől, közvetítőjüktől, pénzügyi tanácsadójuktól is, javasolják a jegybank szakértői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!