Forgalom

2022.04.08. 21:00

Többet vásároltunk

Közel tíz százalékkal nőtt idén februárban a hazai boltok forgalma. Az ágazat teljesítményjavulásához leginkább nem az élelmiszer-kiskereskedelemben megugró eladások járultak hozzá, tájékoztatott az innovációs tárca.

ZH

A kiskereskedelem teljesítménye 2013 nyarától a koronavírus hazai megjelenéséig, több mint 80 hónapon át folyamatosan javult. A szektornak az átmeneti visszaesést követően tavaly őszre sikerült meghaladnia 2020 eleji volumenét. Idén februárban a tartós fogyasztási cikkeket árusító üzletek mindegyikében, így a leghosszabban lábadozó bútor- és műszakicikk-boltokban is nőttek az eladások. A benzinkúti értékesítés 19 százalékos emelkedésében minden bizonnyal szerepet játszott a 480 forintos árplafon. A teljes forgalom közel tizedét teszi ki az e-kereskedelem, amely most már rendszeresen a 100 milliárd forintos havi szint felett teljesít. 
 

– Februárban kapták kézhez először az ötödével magasabb minimálbérnek és az ágazati béremeléseknek köszönhetően nagyobb fizetéseiket a magyar munkavállalók. Ezenfelül számos kormányzati intézkedés – a 13. havi nyugdíj fokozatos visszaépítésétől a családi adó-visszatérítésen át a fiatalok szja-mentességéig – hagyott több pénzt az embereknél 2022 első hónapjaiban – mondta Cseresnyés Péter kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár kiemelte, hozzátéve: főként a háztartások gazdasági mozgásterének bővülése érhető tetten a nagyarányú kiskereskedelmi forgalomnövekedésben. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!